L’internauta salta de la graella de Catalunya Radio

Compartir

CibersocietatL’històric programa, creat per Jordi Vendrell (mort el 2001) i conduït per Vicent Partal, fou el primer en parlar d’Internet a una emissora radiofònica d’entitat als Països Catalans. Catorze temporades ens contemplen…

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Dins la reestructuració que Catalunya Ràdio ha anat realitzant de la seva graella durant els darrers mesos (i que no ha estat exempta de crítiques), la darrera “víctima” ha estat un espai dedicat a les noves tecnologies, l’Internauta, que des del 2001 dirigia Vicent Partal, fundador de Vilaweb.

Amb to amè i distès, l’Internauta acostava cada dissabte diversos aspectes del món de les noves tecnologies a l’audiència catalana, fent pedagogia sobre l’ús dels ordinadors, programes i la xarxa Internet. Amb la seva desaparició, els usuaris i professionals del sector perdent una important via d’informació sobre la gran activitat que genera aquest món tan dinàmic i un espai de reflexió sobre l’ús que la societat dóna a les tecnologies.

La noticia ha corregut com la pólvora a través de les xarxes socials Twitter i Facebook. Saül Gordillo Primer i més tard -i ja oficialment- el mateix Vicent Partal se n’han fet ressò. Les mostres de suport i els laments per la pèrdua d’aquest espai no s’han fet esperar.

Els internautes tampoc s’han abstingut de demanar la continuïtat de l’espai, ja sigui en una altra emissora, exclusivament en podcast (ja es trobava disponible a iTunes), o en un altre format com per exemple a Vilaweb TV.

Ens calen més espais sobre tecnologia dirigits al públic final

Amb l’Internauta no només es perd un bon programa de ràdio, sinó que es perd també una eina de difusió cultural per a un públic (el generalista) que no està gaire acostumat a que se li parli de noves tecnologies en un llenguatge planer en un ambient distès. El coneixement d’aquest camp que demostren moltes persones és el de posar a funcionar l’eMule i poca cosa més, pel que l’Internauta aportava una dosi molt necessària de cultura general tecnològica i de difusió de les iniciatives que es generen als Països Catalans.

Amb la pèrdua de l’Internauta perdem, doncs, patrimoni cultural. No hauria de ser una pèrdua definitiva; independentment de que estiguem d’acord o no amb la política de Catalunya Ràdio, aquesta i totes les emissores principals s’haurien de dotar d’un espai de difusió sobre noves tecnologies enfocat a l’usuari final. Potser el públic no ho reclami en massa, però com a país ho necessitem.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina