Linux 2.6.24: totes les novetats del Kernel m

Compartir

El nou nucli del sistema operatiu GNU/Linux 2.6.24 porta novetats interessants en matèria de drivers per a targes de xarxa sense fils, millores en el gestor de processos, en la seguretat, virtualització, en el maneig de la memòria, de dispositius USB…


Marcos Guglielmetti – En fi, la llista sembla inesgotable i certament molt tècnica, però aquí intentarem bolcar la informació de forma que la majoria de les persones interessades en el programari lliure, i fins i tot aquells que amb prou feines són curiosos, puguem entendre de què es tracten les novetats en el kernel Linux.

Per al "gran públic"

Anem directament al que serà més interessant per als usuaris de portàtils (sobretot) que volen tenir connexió a Internet immediatament, sense anar compilant drivers ni emprant codi binari del Windows mitjançant ndiswrapper.

És molt important que publiquem aquí en aquest informe els noms exactes, atès que en buscar al Google o un altre cercador si Linux té suport per a aquestes plaques de xarxa podran, els posseïdors trobar una resposta positiva.

La llista de nous dispositius incorporats inclou els populars Intel PRO/Wireless 3945ABG/BG, Intel Wireless Wifi Link AGN (4965), rt2400 pci/pcmcia, rt2500 pci/pcmcia, rt61 pci/pcmcia, rt2500 usb, rt73 usb, BCM43xx IEEE 802.11G i prism54.

Pel que fa a plaques de xarxa cablejades, s’ha incorporat suport per a Intel(R) 82598 PCI-Express 10GbE, E1000E pci-express i IP1000A.

Certament gairebé ningú que compri un portàtil actualment es conformarà amb fer-lo servir desconnectat d’Internet, més aviat per a la majoria aquest punt serà crucial: el xat, la cerca i creació d’informació per a l’estudi, la diversió, la feina són costums quotidianes dels usuaris de PC.

Com obtenir un sistema operatiu amb aquest nou kernel? El meu consell és que doneu un tomb per Distrowatch.com, on podreu donar un cop d’ull a una infinitat de distribucions GNU/Linux.

Per a tècnics

Certament la resta de les millores són importants, si haguéssim d’explicar-li això a un mestressa de casa que amb prou feines encén el seu PC per navegar o xatejar, o a un nen que només utilitza jocs, els hi hauríem de dir que "aquest Linux és simplement millor que els anteriors, més ràpid en alguns casos i més segur potser", i res més.

Els usuaris tècnics (que abunden per sort en la comunitat del programari lliure) voldran saber més detalls, aquí només els resumirem, atès que per a una llista completa ja existeixen llocs com kernelnewbies.org incloent tota la informació possible.

Personalment em sembla important destacar les millores realitzades en el gestor de processos, com per exemple la capacitat d’escollir com particionar el temps de treball de la CPU: per cada usuari, o emprant grups de control de recursos, així es té la possibilitat que determinats processos posseeixin més o menys temps de CPU controlats segons grups.

En aquest sentit, la incorporació de "Task Control Groups" ens permet fer coses com per exemple que determinats programes tinguin el doble de temps de CPU que un programa normal, que s’executin a les CPU que nosaltres escollim (no en qualsevol), i fins i tot que la seva memòria s’ubiqui només en determinat node.

Continuem amb altres canvis més tècnics: el codi font per a les arquitectures de 32 i 64 bits serà reunificat en un sol directori arch/x86.

El punt de muntatge de tipus "bind" (que serveix per muntar un directori en un altre) ara podrà ser de només lectura, el que permet aconseguir per exemple muntar directoris en carpetes com /tmp sense que un cracker aconsegueixi escriure en el servidor: és un reforç que tendeix a millorar la seguretat.

El rendiment es veurà millorat en configuracions que empren mitjans d’emmagatzematge amb velocitats de transferència molt variades, com per exemple un PC amb discos durs, memòries USB i disquets, atès que abans del kernel Linux 2.6.24 la memòria bruta (aquella que no s’escriu al disc encara) tenia un límit global, mentre que ara cada dispositiu posseeix un límit particular sota el qual pot romandre la informació sense ser escrita al mateix.

S’ha afegit també suport SPI/SDIO a la capa MMC, és a dir que les ranures podran ser emprades com a bus, podent connectar dispositius com per exemple plaques wireless.

Pel que fa a "l’antifragmentació de la memòria", és una implementació que va trigar molt en passar a la branca estable del kernel després d’infinitat de propostes, passats 3 anys ja la podem fer servir. El que fa bàsicament és reduir la fragmentació de la memòria, permetent satisfer grans assignacions de memòria continuada en un sistema que ha estat emprat durant molt temps.

Atès que la majoria dels desenvolupadors estaran de vacances durant aquestes setmanes, Linus Torvalds ha declarat que espera que aquesta versió sigui prou bona, ja que els pegats trigaran en arribar.

Font:

Informática MasterMagazine > Actualidad – informática
http://www.mastermagazine.info/

Guillem Alsina