Linux, ara si, sota l’espasa de Dàmocles de les patents

Compartir

LinuxUn jutjat de l’estat de Texas (Estats Units) ha condemnat Google a pagar cinc milions de dòlars per infringir una patent que es troba en mans d’una empresa considerada com a un “troll de les patents”. Les repercussions podrien abastar a totes les grans empreses que treballen amb GNU/Linux i, per extensió, a l’ús mateix del sistema operatiu del pingüí i a tot el programari lliure.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un cop més ens trobem davant d’un d’aquests casos legals sobre patents en GNU/Linux que sembla més que parli sobre una cosa tan intangible com el sexe dels àngels més que no pas sobre quelcom que ens pugui arribar a afectar realment com a usuaris. Només una cosa marca aquest cas com a diferent de tots els altres: aquest cop, a la part demandant se li ha donat la raó, fet que pot deixar tocada la plataforma del pingüí en el terreny legal.

GNU/Linux en particular i el programari lliure en general és susceptible de rebre molts atacs per part dels anomenats “trolls de les patents”, empreses l’activitat de les quals es limita a comprar patents d’aplicació dubtosa (quant més genèriques siguin, millor) per a després portar a judici a qui creguin convenient per tal d’aconseguir una indemnització. Sembla mentida, però hi ha qui es guanya la vida així, i en el sector tecnològic no són poques les empreses que realitzen aquestes pràctiques. Fins i tot companyies de prestigi reconegut recorren sovint a les patents per a dirimir els seus problemes amb la competència, frenar l’avanç d’aquesta o, simplement, posar-li pals a les rodes. Un bon exemple i molt recent d’aquestes pràctiques el trobem en la denúncia d’Apple contra Samsung i en la posterior resposta de la companyia sud-coreana.

El cas que ens ocupa va començar el 2009 amb la demanda interposada per Bedrock Computer Technologies LLC contra Google i altres companyies entre les que s’hi compten Yahoo! o Amazon per violació de patent en una part del codi font del nucli (kernel) Linux. Concretament, la patent suposadament violada és la número 5.893.120 dels Estats Units, que tracta sobre (traduït de l’original) “mètodes i aparells per a emmagatzemament i recuperació d’informació emprant una tècnica de dispersió amb encadenament extern i eliminació al vol de la informació expirada”. El codi font sospitós de violar-la es troba en el mateix kernel Linux, pel que tots els sistemes operatius que l’utilitzin o en derivin, poden estar subjectes a violar aquesta patent.

Fa pocs dies, el jutjat de Texas en el qual s’hi debatia el cas va dictar sentència contra la part demandada (Google), concedint una indemnització de cinc milions de dòlars a la demandant (Bedrock) en considerar que s’havia violat la patent d’aquesta. La resolució obre les portes a què Bedrock demandi, al seu torn, a altres companyies que empren Linux en els seus servidors, i fins i tot a aquelles que posen en el mercat distribucions de pagament amb suport tècnic per a aquest sistema.

Així, i entre moltes d’altres, gegants de la talla de Red Hat, Novell-Attachmate, Oracle, Canonical o Amazon, podrien ser atacades als tribunals per Bedrock. És la primera vegada que Linux surt perdedor d’un tribunal i que una companyia haurà de pagar una compensació econòmica per la violació de patents en aquest sistema, i això podria afegir nerviosisme entre els grans usuaris de la plataforma del pingüí pel seu futur, decantant-los cap a altres productes i sistemes rivals.

Per a aquests, una opció seria el Solaris d’Oracle, o un dels sabors de BSD (FreeBSD, OpenBSD,…), malgrat que algun d’aquests també podria ser atacat per Bedrock sota el mateix argument, doncs és ben sabut que els projectes de programari lliure comparteixen molt de codi font.

En les cerques que he realitzat per Internet ningú sembla estar parlant de la possibilitat d’apel·lar, malgrat que això no és descartable. Mentre, el que si se sap, és que Bedrock ha començat a moure’s per a fer valdre els seus drets demanant el pagament de royaltys a altres companyies usuàries de Linux, malgrat que els noms d’aquestes darreres no han transcendit.

Les implicacions podrien arribar en un futur fins i tot a Android i Chrome OS, ja que les plataformes de programari de Google es basen en el sistema del pingüí, i als fabricants que les empren com Acer, Samsung o HTC.

Tampoc és descartable que si s’investiga una mica, puguem trobar darrere de Bedrock el finançament d’algun “pes pesat” de la indústria al qual li pugui interessar que es creïn dubtes sobre Linux en el món de la gran empresa: Microsoft (ja es va rumorejar la seva participació per delegació en el cas SCO i el finançament que podria haver fet de la part demandant), Oracle (Solaris podria ser una bon alternativa per a les corporacions que puguin estar pensant en abandonar Linux), Apple (per la ramificació que hem comentat pot afectar a Android) i fins i tot Nokia (qui tot i poder veure’s afectada per la part de MeeGo, és probable que es vegi compensada amb el possible atac a Android).

Els usuaris finals no s’han de preocupar, ja que ningú vindrà a demanar-los comptes ni una indemnització per l’ús que puguin fer de GNU/Linux en els seus ordinadors personals.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)