Linux Mint fa Debian assequible

Compartir

LinuxEls responsables del projecte Linux Mint han equipat una Debian amb tot allò necessari per tal que sigui senzilla des del punt de vista de l’usuari novell sense perdre res de la seva coneguda robustesa.

Redacció – Tot i els intents d’acostament a l’usuari final que Debian (una de les distribucions amb fama de més dura per als principiants) ha dut a terme al llarg d’aquests darrers mesos, continua sense ser majoritàriament adoptada per a l’escriptori, malgrat que si servint de base per a projectes que, a la distribució mare (Debian), li afegeixen una capa de programari per a facilitar el seu ús per part de l’usuari neòfit. És el cas d’Ubuntu i, ara també, de Linux Mint Debian Edition (LMDE).

Linux Mint és un projecte l’objectiu del qual és el de crear diferents “sabors” de GNU/Linux (emprant, per exemple, els principals entorns gràfics d’escriptori existents com GNOME o KDE) enfocats a l’usuari final i que puguin exercir de substitut per a Windows. Aquesta darrera opció que han llançat pretén mantenir la potència de Debian però fent-la accessible a tothom.

Per a això, s’ha pres com a base la distribució lliure per excel·lència (Debian), se l’ha empaquetat en un live CD i se li ha afegit un nou instal·lador més senzill, punt essencial per tal que pugui arribar a l’usuari final. Malgrat tots els esforços per fer assequible aquesta nova opció, des de Linux Mint reconeixen que no és tan “user-friendly” (amigable amb l’usuari) com les altres distribucions de Mint.

Els avantatges també ens els expliquen des de la mateixa Linux Mint: més ràpida, més responsive* i en la qual els desenvolupadors no hauran d’estar pendents dels components base del sistema (ja que els posa Debian) per a centrar-se en la resta, en l’instal·lador i a personalitzar l’escriptori, que llueix els típics tons de verd de Linux Mint.

Dins de la mateixa LMDE també ens trobem amb algunes variacions que difereixen en l’escriptori emprat (GNOME, KDE, Xfce, Fluxbox i LXDE) i en versions de 32 i 64 bits.

L’edició de setembre d’enguany (201009) de Linux Mint Debian Edition ja es pot descarregar des de la seva pàgina web en format d’imatge de DVD (875 MB.) amb escriptori GNOME.

* la traducció literal d’aquest terme podria ser “sensible”, però creiem que en aquest context equival més a “que s’adapta com un guant a les necessitats de l’usuari, i respon com a tal”

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)