L’iPhone… amb Android

Compartir

Android a l'iPhoneHackers aconsegueixen executar amb èxit el sistema operatiu de Google en el telèfon d’Apple. L’explicació, a l’abast de qualsevol que busqui imitar-los, a Internet.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons s’informa en el blog Linux on the iPhone, un grup de hackers ha aconseguit executar de manera satisfactòria el sistema operatiu Android (basat en Linux i promogut per Google) a l’iPhone d’Apple, amb totes les funcionalitats al complet: control mitjançant pantalla tàctil, recepció i realització de trucades, enviament i recepció de missatges SMS, ús de la tarja WiFi i reproducció de música.

El model hackejat és l’iPhone de primera generació, basat igual que el 3G en un microxip ARM de 32 bits. És per això que els autors del hacking indiquen que no haurien de tenir gaires problemes a l’hora de portar Android al de segona generació, mentre que serà més difícil per al 3GS ja que està basat en un xip Cortex-A8, també d’arquitectura ARM de 32 bits però més evolucionat.

El sistema emprat permet realitzar un doble arrancada, triant entre el sistema operatiu d’Apple i el de Google gràcies al programari OpeniBoot. Amb això podrem triar en cada oportunitat la plataforma que més s’ajusti a les nostres necessitats del moment.

Per a la instal·lació d’Android en l’iPhone, l’equip de hackers ha preparat una imatge precompilada, però també adverteix de casos en què la instal·lació no ha funcionat, deixant l’aparell inservible. Cal anar amb cura, doncs, si es vol provar aquest invent.

Degut a l’èxit de la iniciativa, ja s’estan preparant ports no només a l’iPhone 3GS, sinó també per a les diverses generacions de l’iPod Touch per part d’altres hackers, programadors i entusiastes de la plataforma de Google.

Oportunitat d’elecció i repte tecnològic

Moltes vegades, el fet de poder instal·lar una plataforma de programari en un terminal que, a priori, no està pensat per a ella, és un simple "divertimento", però en altres ens dóna una certa llibertat d’elecció a optar per un sistema operatiu al qual estem acostumats d’altres telèfons o, simplement, ens convenen més per diversos motius.

En el cas d’Android pot ser per llibertat de desenvolupament, ja que ni Google ni l’Open Handset Alliance controlen tan fèrriament com Apple la política i eines de desenvolupament emprades per a la seva plataforma, ni controlen quins programes pot o no instal·lar l’usuari (mitjançant les App Stores). En aquest cas, pot conjugar-se el maquinari de l’iPhone amb la plataforma de programari de moda.

Però, per damunt de tot, és un repte tècnic que apassiona als hackers que es llancen a això. És quelcom semblant a la famosa resposta que va donar Sir Edmund Hillary quan li van preguntar el perquè d’escalar l’Everest: "perquè hi és". Sense més, només perquè és un repte.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina