L'iPhone, el tel

Compartir

El seu potent navegador web fa que aquesta sigui precisament la funcionalitat més apreciada i usada del terminal d’Apple.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Diverses companyies d’Internet com Google o Yahoo! han donat a conèixer estadístiques d’accés a les seves pàgines a través de dispositius mòbils que mostren clarament el lideratge del telèfon d’Apple en el que a navegació web es refereix.

Malgrat tenir només un 2% del mercat mundial de smartphones (menys d’un 1% del mercat total de telèfons mòbils), l’iPhone va aconseguir ser el dispositiu mòbil des del qual es van registrar més accessos a pàgines web durant aquestes passades festes nadalenques, segons han confirmat des de Google i Yahoo!. Passades les dates nadalenques, el trànsit va caure fins situar el telèfon d’Apple darrere dels terminals equipats amb el sistema operatiu Symbian, tot i que cal tenir en compte que aquest darrer té més del 60% del mercat, amb el que la desproporció en nombre de terminals no es reflecteix en accessos a la web.

La gesta del iPhone ve motivada per la seva connexió WiFi però, sobretot, per la seva versió de Safari (el navegador web d’Apple) que aconsegueix acostar per primera vegada l’experiència de navegació d’un ordinador de sobretaula al dispositiu mòbil.

Així, amb l’iPhone (i amb el nou iPod Touch) veiem les mateixes pàgines que carreguem en el nostre ordinador de sobretaula, convenientment escalades per cabre a la petita pantalla del dispositiu però que al mateix temps permet realitzar una ampliació per veure millor qualsevol part del document o llegir còmodament el text.

Per als creadors de pàgines web i serveis en línia, l’iPhone suposa un gran avantatge, doncs en comptes d’haver de pensar en provar el seu desenvolupament amb diversos models de telèfon mòbil, sistemes operatius i navegadors, només ha de verificar si la visualització i el funcionament són correctes en un navegador de sobretaula. Si és així, funcionarà amb el telèfon d’Apple.

La companyia de Cupertino presentarà al Febrer un SDK (Software Development Kit) per a què els desenvolupadors puguin crear aplicacions per a l’iPhone, amb el que s’augmentarà el nombre de programes existents per a aquesta plataforma i la seva varietat, quelcom que al seu torn esperonarà les vendes i obligarà a la competència a crear models de telèfon amb funcionalitats semblants que puguin fer-li la competència. La web pot haver arribat per fi als telèfons mòbils en tota la seva esplendor.

Més informació:

Article en el New York Times
http://www.nytimes.com/2008/01/14/technology/14apple.html?_r=1&scp=2&sq=iphone&oref=slogin

Guillem Alsina