L’iPhone obre la porta als nous virus m

Compartir

Les persones que han "crackejat" els seus telèfons iPhone per a què funcionin amb qualsevol operadora corren un greu perill, va assegurar l’expert Alexander Gostev a les jornades de Kaspersky Lab. La raó és que aquest canvi "els permet descarregar programes no oficials, que podrien portar virus, i a més en teoria no poden instal·lar els pegats d’Apple, el que significa que no podem fer un antivirus per a ells", va explicar.


Mercè Molist – Aquells que no hagin modificat el seu iPhone estan relativament segurs, segons Gostev, perquè només poden instal·lar aplicacions oficials d’Apple, revisades per la companyia. A més, l’iPhone és invulnerable als virus tradicionals per a mòbils, que fan servir les connexions Bluetooth i els missatges MMS per propagar-se, ja que no té aquestes funcionalitats.

Però, malgrat tot, el perill segueix present per altres vies, va assegurar: "S’ha demostrat que el navegador de l’iPhone és vulnerable i se li pot executar codi en visitar un lloc web". Gostev va predir que en poc temps hi haurà virus específics per a l’iPhone i telèfons semblants i que, en deu anys, seran tan abundants com els avui dirigits als PC.

L’actual codi maliciós per a dispositius mòbils s’assembla molt al què corre en els ordinadors, "són un reflex, gairebé clons", va assegurar l’expert, perquè la nova generació de telèfons són petits ordinadors. "Amb aquests virus estem ara en la mateixa situació que amb el codi maliciós per a PC fa uns anys i l’evolució serà la mateixa", va augurar.

Aquesta evolució va començar el 2004, amb els dos primers virus epidèmics per a mòbils: Cabir i Commwarrior. El primer, obra del grup espanyol 29A, es va detectar en 40 països i el segon va infectar a més de 100 persones a València. Ambdós eren cucs que viatjaven a través de les connexions Bluetooth i atacaven el sistema operatiu de telefonia mòbil Symbian, líder del mercat.

En el 2007, un virus també per a Symbian es feia epidèmic emprant un altre mètode de propagació: els missatges MMS. Un proveïdor rus va detectar que 20.000 dels seus 50 milions de clients estaven infectats. Avui els MMS són la forma habitual d’entrada de codi maliciós en els telèfons mòbils, però alguna cosa està canviant.

D’una banda, va explicar Gostev, "el fet que el 90% dels virus ataquessin Symbian va fer que l’empresa prengués nota i avui el seu sistema operatiu és molt més segur". Però, al mateix temps, "han aparegut nous jugadors, com l’iPhone, Google Android, Windows Mobile, BlackBerry, amb nous sistemes operatius que permeten atacar noves coses, i els creadors de virus van per ells", va afirmar l’expert.

A finals de febrer d’aquest any, es va detectar a l’Àsia el primer troià epidèmic per a Windows Mobile: InfoJack. Viatjava amagat en jocs i aplicacions per a mòbils que oferia un lloc web xinès. Robava dades de les persones infectades i manipulava la configuració de seguretat del dispositiu per tal que permetés la instal·lació de nous programes.

"Aquests nous virus obren situacions interessants i evolucionen molt ràpidament", va afirmar Gostev, que preveu que en el futur la majoria seran com InfoJack: troians que arriben al dispositiu mòbil a través d’Internet i roben dades personals.

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina