LiveDVD de Linux permet jugar sense haver de configurar l’ordinador

Compartir

Gràcies a la tecnologia que permet crear CD’s i DVD’s de GNU/Linux que s’autoexecuten sense haver d’instal·lar el sistema a disc dur, podem gaudir d’una gran col·lecció de videojocs que no ens obligaran a haver de configurar la nostra màquina per obtenir el màxim rendiment de la tarja gràfica i altres perifèrics.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un dels aspectes menys coneguts del sistema operatiu creat per Linus Torvalds és el dels jocs, que no vol dir que no en disposem d’una gran quantitat, ja siguin comercials (fins i tot un gran èxit com Quake 3 Arena) o lliures. La majoria de les distribucions inclouen algun joc tipus solitari o pescamines, com en el Windows, i un clon lliure de Civilization que ha arribat a ser molt popular (FreeCiv). Però la proposta de live.linux-gamers.net és diferent i es resumeix en l’eslògan "boot ‘n play" (arrenca i juga).

Aquest projecte va néixer de manera casual, com a demostració per a una fira o esdeveniment que en Linux també es pot jugar i amb una major facilitat gràcies a la tecnologia que permet executar el sistema directament des d’en CD o DVD en format Live, pel que no ens haurem de preocupar per instal·lar a disc i configurar el sistema. Inicialment, els participants es van dividir en dos grups: un que buscava una distribució Live existent en la qual basar-se per afegir-hi jocs, i un altre que es dedicava a la creació d’una nova distro Live partint de zero. Finalment, el primer grup va plegar en considerar que cap de les distribucions provades era apta per a la tasca que volien dur a terme, però el segon grup si que va aconseguir arribar a bon port basant-se en archELinux, una variant del projecte ArchLinux. Finalment, l’invent va tenir tant d’èxit que es va decidir que el que estava cridat a ser flor d’un dia continués com a projecte.

Alguns dels jocs que s’inclouen en la darrera versió llançada -la 0.93- de live.linux-gamers.net són:

– OpenArena: una mena de clon lliure de Quake III Arena, amb els mateixos modes de joc i un aspecte gràfic semblant.
– Boswars: joc d’estratègia en temps real ambientat en el futur i amb uns gràfics bastant bons.
– Vegastrike: aventures espacials en un univers ple de faccions enfrontades i en el qual podrem anar avançant en les diverses missions proposades, obtenint guanys i finançant amb ells les ampliacions de la nostra nau.
– BzFlag: batalles de tancs en línia amb l’objectiu de capturar una bandera. Un joc molt popular en els ambients de programari lliure.
– Glest: joc d’estratègia en temps real ambientat en una edat antiga mítica, en la qual tecnologia i màgia es barregen.

Els requisits mínims de maquinari per arrencar i utilitzar el Live DVD i els diferents jocs que disposem en ell consisteixen en un PC x86 amb 512 MB. de RAM i tarja gràfica amb acceleració 3D. A partir d’aquí, i segons el videojoc que vulguem executar, varia lleugerament la configuració òptima de la màquina.

Per treure el màxim partit a les targes gràfiques NVIDIA i ATI, les preferides dels jugadors i les que ofereixen més bon rendiment, live.linux-gamers.net inclou els drivers propietaris per a les dues famílies malgrat que no preinstal·lats, pel que haurà de ser el mateix usuari qui els instal·li. Això, segons els mateixos responsables de la distribució, és un procés molt simple.

L’estat dels diferents jocs (les partides) pot ser desat a una memòria USB, pel que podrem jugar les partides que vulguem sense haver de reiniciar-les una altra vegada en rearrancar la màquina.

També cal indicar que en el DVD només s’hi inclouen jocs, sense cap altra utilitat de productivitat habitual en qualsevol distribució GNU/Linux com poden ser una suite ofimàtica o un programa per a gravar CD’s i DVD’s. live.linux-gamers.net està concebut única i exclusivament per a jugar.

Guillem Alsina