Lively, la resposta de Google a Second Life

Compartir

Funciona utilitzant una metàfora d’habitacions que, a més, poden encastar-se en una pàgina web per oferir un xat 3D als internautes que la visitin.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els entorns en tres dimensions per interrelacionarse a través d’Internet estan de moda. Primer van ser els jocs en línia, però després va arribar Second Life i va demostrar que a més del joc, aquesta mena d’entorns també poden tenir un enfocament seriós. Second Life va desencadenar una autèntica febre gràcies no només a les seves grans possibilitats tècniques, sinó també al fet que la propietat intel·lectual de tot allò creat en el món virtual queda en mans dels seus creadors amb excepció de l’entorn en si mateix, que ha estat creat i és mantingut per la companyia Linden Labs que, com és obvi, necessita generar ingressos per seguir mantenint aquest món.

Les grans companyies van buscar de seguida comptar amb presència a Second Life, i algunes del sector informàtic van estudiar la possibilitat d’establir a més els seus propis entorns d’interacció 3D* com va ser el cas de Sun Microsystems amb Wonderland, una aproximació al concepte d’entorn dissenyat i creat per Linden Labs però orientat als negocis. Ara és Google qui amb Lively busca també fer la competència a Second Life.

Cal dir, però, que la proposta de Google sembla menys elaborada a nivell gràfic i de funcionalitats que la de Linden Labs, almenys pel que he pogut veure en una prova ràpida. No veig la possibilitat de construir objectes, només d’administrar la vista que tenim del lloc en el que ens trobem.

De moment, Lively es troba disponible com a client independent per a Windows XP/Vista emprant els navegadors Internet Explorer o Firefox, ja que l’entorn s’executa dins de la finestra del navegador malgrat que podem separar-lo d’aquesta a una finestra independent.

La metàfora d’ús de l’entorn és semblant a la de Second Life: si en aquest entorn tenim illes a les quals podem anar accedint, l’entorn de Lively s’ordena en habitacions (rooms en anglès) temàtiques. Un desavantatge és que per accedir d’una illa a una altra haurem d’obrir una nova finestra, comptant amb què podem tenir dos accessos simultanis pel que he pogut veure.

L’entorn de Lively m’ha semblat encara bastant desert, malgrat que els usuaris interessats disposen d’un bon nombre d’habitacions amb temes tan dispars com "odio als Ewoks" (uns famosos personatges de la saga de pel·lícules "La Guerra de les Galàxies"), "Fashion" (moda), "Western" (el mític "Far West" americà) o amb temàtica per a adults…

La descàrrega i ús de Lively són gratuïts, com en tants altres productes de la companyia del cercador. I també com en tants altres, és possible encastar una habitació de Lively en el nostre lloc web, de manera que podem crear una mena de xat 3D per als internautes que arribin al nostre lloc web. A més, en una habitació de Lively s’hi poden reproduir vídeos de YouTube, veure fotografies o fins i tot executar gàdgets de Google que també podem utilitzar a l’escriptori del nostre ordinador.

* els tipifico com a 3D i no com a realitat virtual ja que el concepte d’aquesta darrera tecnologia és que sigui immersiva, és a dir, que l’usuari només vegi aquesta realitat simulada que "substitueix" a tota la resta de coses, a més de poder interaccionar amb ella. Si bé en els entorns com Second Life podem interactuar amb el mitjà, no és totalment immersiva ja que accedim a ella mitjançant el nostre ordinador, tenint encara ben present la "realitat real".

Guillem Alsina