Llançada la versió 1.2 de MeeGo

Compartir

LinuxOfereix suport per a les arquitectures x86 (Intel Atom) i ARMv7 i les seves principals novetats van orientades cap a la connectivitat a Internet en mobilitat i la compartició d’aquesta amb altres dispositius.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que a partir de l’11 de febrer d’enguany quan Nokia va anunciar els seus plans per adoptar Windows Phone 7 com a plataforma de referència per a smartphones, semblava que la sort de MeeGo s’acabava, el sistema producte de la unió de Moblin (Intel) i Maemo (Nokia) ha continuat evolucionant gràcies a una comunitat molt compromesa i al suport d’Intel, que no ha deixat de considerar a aquesta com una plataforma de referència per a la implementació de solucions. Així, es preveu que els primers tablets que surtin al mercat basats en els xips Atom de la multinacional californiana, prenguin MeeGo com a sistema operatiu en molts casos. La seva diversitat, ja que està disponible per a netbooks, sistemes d’entreteniment i informació en vehicles (IVI), tablets, smartphones i com a plataforma de mínims per a la seva adaptació a altres tipus de indigets electrònics, és un dels seus punts forts.

De fet, i a despit del viratge de Nokia, aquesta no deixarà del tot desemparat a MeeGo, ja que en breu es preveu el llançament d’un nou terminal de la multinacional finlandesa basat, precisament, en aquest Linux. Malgrat que la companyia d’Espoo no ho admeti, a ulls de molts consumidors i blocaires això sembla un arranjament per a què els “linuxers” que en aquests darrers anys s’havien aproximat a Nokia a l’abric del seu compromís amb la plataforma del pingüí (manifestat sobretot amb els Internet Tablet basats en aquest sistema i en l’adquisició de Trolltech) no estiguin del tot descontents amb l’evolució de la situació i els darrers tombs que l’empresa ha donat i que l’han fet bascular d’un suport a MeeGo que semblava incondicional a abraçar sense dubtes a Windows Phone.

La nova release 1.2 de MeeGo es presenta amb suport de maquinari per a microxips Intel Atom i ARMv7 i amb la trencadora interfície gràfica d’usuari que ja presentés Moblin en el seu moment i que va heretar la nova plataforma en fusionar-se amb Maemo. Altres novetats destacables són la capacitat de realitzar tethering (és a dir, compartir la connexió a Internet) via Wi-Fi o USB, a més de suportar més funcions de connectivitat en mobilitat (GPRS, HSPA+) i proporcionar un toolkit amb aplicacions per a usar targes SIM, quelcom molt útil en la construcció de sistemes per a tablets i netbooks que inclouen ranura per a SIM amb connectivitat 3G.

També s’han afegit algunes millores en l’apartat multimèdia, com el suport per a streaming en temps real (RTSP) amb descàrrega (download) progressiva.

Les descàrregues disponibles per a MeeGo 1.2 són, de moment, el Core a partir del qual es poden construir sistemes personalitzats, per a netbooks (amb el navegador web Google Chrome o la seva alternativa lliure Chromium), IVI, i el SDK. S’espera que en properes dates es posin a disposició dels internautes interessats altres versions com la dedicada a smartphones, una de les que més centra l’atenció.

Aquesta nova revisió ha estat presentada tot just uns dies abans de la conferència per a desenvolupadors de MeeGo, que es celebrarà a San Francisco des d’aquest dilluns fins al dimecres, ambdós inclosos.

La periodicitat d’aparició de noves versions de MeeGo s’ha fixat per a cada sis mesos, pel què la propera toca aquest vinent octubre i correspondrà a la versió 1.3 .

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina