Llan

Compartir

Un nou client de missatgeria instantània integrat a l’entorn, millores en el suport per a televisió, i una gran quantitat més de retocs en la que serà la primera versió en oferir suport oficial als desenvolupadors que treballen amb entorns mòbils.

 

Aspecte general de l'escriptori del Gnome 2.24

 

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com cada sis mesos aproximadament, la plataforma d’escriptori gràfic Gnome ha alliberat una nova versió, aquest cop amb el numeral 2.24 . Gnome és l’escriptori més emprat en l’ecosistema de distribucions GNU/Linux, i disposa de ports a altres sistemes operatius com les diferents branques de la família BSD o Solaris/OpenSolaris. La usabilitat, accessibilitat i internacionalització (disponibilitat en diverses llengües) són els objectius prioritaris d’aquest entorn.

Empathy, el client d'IMLa primera novetat és la inclusió del client de missatgeria instantània Empathy que admet vídeo i audioconferències basades en l’estàndard XMPP/SIP, el mateix que s’inclou en els dispositius mòbils Nokia N800/810. Pel que fa a la compatibilitat amb les xarxes més utilitzades, és capaç de connectar-se i treballar amb Jabber/XMPP, Google Talk, MSN Messenger i xats Bonjour/Rendezvous d’Apple.

Però no només s’ha inclòs el client d’IM, sinó les eines necessàries per a què els programadors utilitzin missatgeria instantània en les aplicacions que construeixin per a Gnome.

Com complement a Empathy, s’ha inclòs la versió 3.0 d’Ekiga, el client de videoconferència SIP que ve per defecte a l’entorn. En aquesta nova versió s’ha renovat la interfície d’usuari, enfocant-la per a què guanyi importància visualment la llibreta de contactes de l’usuari. El nou Ekiga també permet la realització de videoconferències amb la imatge a pantalla completa, s’integra amb les comunicacions d’una centraleta PBX, i augmenta la compatibilitat amb els còdecs de vídeo (H.264, H.263+, MPEG-4 i Theora).

Amb la TDT (televisió Digital Terrestre) avançant a bon ritme, s’inclou compatibilitat amb diversos sintonitzadors DVB per poder veure més d’un canal alhora en el GStreamer, el programari de reproducció multimèdia que ja va incloure compatibilitat amb emissions de televisió digital en l’anterior versió estable de l’entorn, la 2.22 . El suport per a la majoria dels controls remots per infrarojos també ha millorat, i s’ha afegit compatibilitat amb els vídeos d’alta definició de YouTube i per a subtítols de text remots.

El gestor de fitxers incorpora el paradigma de navegació en pestanyes, treballant de la mateixa manera que un navegador web. D’aquesta manera, podem obrir diverses pestanyes en una sola finestra, cadascuna amb una carpeta diferent carregada i, fins i tot, una unitat de disc diferent, el que facilita les operacions de còpia entre d’altres.

El gestor de fitxers mostrant la capacitat de pestanyes

 

Per als usuaris que treballin amb més d’un monitor, Gnome 2.24 modifica el seu tauler de control de la resolució de la pantalla per preveure que tinguem connectat a la nostra màquina un segon monitor i poder seleccionar la seva resolució, si volem estendre a ell el nostre escriptori, o bé si volem clonar la pantalla. Per aplicar els canvis realitzats no caldrà reiniciar l’entorn Gnome.

A més, una funció que apreciaran aquells que hagin de treballar amb claus USB, reproductors MP3 o PMP’s és que els signes de puntuació en el nom dels fitxers que no siguin suportats pel sistema FAT (en el que habitualment estan formatats aquests mitjans) seran automàticament convertits al signe _ quan realitzem una còpia entre dues unitats de disc diferents, estant formatada en FAT la de destinació. Això serà molt pràctic a l’hora de copiar cançons o qualsevol altre fitxers que hàgim de dur a sobre.

La barra d’escriptori (la de la part superior) inclou ara un applet per buscar directament al Google, la Wikipedia, permet actualitzar el nostre compte de Twitter, afegeix una funció de calculadora i ens facilita la cerca, descàrrega i instal·lació de nous applets directament des de la mateixa barra.

Altres novetats que inclou l’entorn són:

– Està creat d’acord amb la Glib 2.18 i la GTK+ 2.14 .
– Gestió del temps gràcies a un applet inclòs a la barra d’estat que ens permet definir en quines tasques estem treballant.
– Inclosa nova vista en forma "compacta" en el navegador de fitxers, que mostra un format semblant al què presenta el format de llista però amb una petita miniatura del contingut a l’esquerra del nom de l’arxiu.
– Permet instal·lar temes de so amb la mateixa facilitat amb la què s’instal·len temes d’icones, i a partir d’ara els sons del sistema podran ser silenciats si estem escoltant música amb l’ordinador o veient una pel·lícula.
– Hi ha disponible una major quantitat de fons d’escriptori com a resultat del concurs que Gnome va convocar expressament per a aquesta finalitat.
– Millora en els aspectes d’accessibilitat com la navegació per teclat, l’ús del ratolí, la sintetització de veu per a la lectura automatitzada de textos, i el suport de Braille per a aplicacions com el client d’IM Pidgin o el paquet OpenOffice.org .

La primera amb suport oficial per a dispositius mòbils

Tot i que el suport per a dispositius mòbils com ara telèfons, PDA’s o ultraportàtils estava ja present des de feia força temps, aquest és el primer llançament de la plataforma Gnome que té en compte aquests aparells de manera oficial per als desenvolupadors, als quals ofereix diferents serveis i utilitats. Entre aquests, podem comptar una pila Bluetooth completa (BlueZ), Telepathy (un entorn de comunicacions que proporciona serveis de VoIP o IM), GStreamer (entorn multimèdia per a la reproducció d’àudio/vídeo), SQLite (base de dades), o Matchbox (un gestor de finestres per a entorns X11 sense escriptori com ara telèfons).

Per a aquells que volen provar aquesta nova versió, poden descarregar un Live CD des del mateix lloc web de l’entorn, o esperar a què les diferents distribucions el comencin a integrar.

Guillem Alsina