Llan

Compartir

El suport per a sincronització amb dispositius mòbils equipats amb Windows Mobile, BlackBerry o Symbian, principal característica d’una distro que vol tornar a recuperar la preponderància demostrada fa anys.


Redacció iMàtica – Mandriva ha ressorgit de les seves cendres un cop superada la greu crisi econòmica i decidida a recuperar la posició de prestigi que abans tenia en el món Linux fins a la vuitena versió de Mandrake, una de les dues distros que juntament amb Connectiva va conformar l’actual Mandriva.

Mandriva 2008 Spring és una distribució enfocada a l’usuari final, amb un procés d’instal·lació simple i un escriptori atractiu. En moltes coses navega a contracorrent de les tendències imperants en el món Linux com a l’entorn gràfic, en emprar principalment KDE enlloc de Gnome que és el que està dominant el panorama entre les grans. Fins i tot openSUSE, que tradicionalment ha recolzat a KDE, va passar fa temps a utilitzar Gnome com a escriptori principal.

En el terreny dels compositors de finestres avançats Mandriva tampoc segueix els "cànons establerts"; quan totes les distros aposten per Compiz Fusion, Mandriva és una de les poques (es poden comptar amb els dits d’una mà) que aposta per Metisse.

Algunes de les novetats incloses en aquesta nova versió 2008 Spring de Mandriva són:

– Afegida la possibilitat de sincronitzar dispositius mòbils basats en Windows Mobile fins a la versió 6.1, BlackBerry i telèfons mòbils Nokia basats en Symbian.
– Inclòs un centre multimèdia anomenat Elisa que proporciona una interfície gràfica simple i intuïtiva per a classificar i reproduir fotografies, música o pel·lícules.
– Descàrrega i instal·lació automàtiques de còdecs no inclosos en el paquet original i necessaris per a la reproducció de continguts multimèdia.
– Inclòs el framework PulseAudio, que permet a cada aplicació que s’executa controlar l’entrada i sortida de so de manera independent.
– Nou control patern que facilita encara més la tasca de controlar i restringir els llocs web als què els més petits poden accedir quan naveguen per Internet.
– El fons d’escriptori pot canviar de color segons l’hora del dia.
– Suport complet per a l’Asus Eee PC. Si s’instal·la Mandriva 2008 Spring en aquesta màquina, la distro reconeixerà la tarja sense fils, la pantalla i tots els dispositius sense haver d’afegir drivers ni realitzar qualsevol altra operació.
– La darrera versió de KDE, la 4.0.2, es troba disponible per a descàrrega i instal·lació a través dels repositoris.

Mandriva 2008 Spring no és una distribució gratuïta, pot ser adquirida a la botiga en línia de Mandriva en diverses versions: la de descàrrega (49 Euros), l’empaquetada en caixa (69 Euros), en edició DVD amb caixa extra-prima (59 Euros) o inclosa en una clau USB (59 Euros). Existeixen també edicions gratuïtes de Mandriva, tot i que no tenen totes les funcionalitats que s’inclouen en les versions de pagament.

Guillem Alsina