Llançada openSUSE 11.4

Compartir

openSUSEÚltimes versions dels principals escriptoris, el paquet ofimàtic LibreOffice en substitució d’OpenOffice i Firefox 4 i Chromium com a principals novetats d’aquesta distribució que, de moment, no sembla notar cap influència negativa per la venda de Novell.

Redacció – openSUSE continua el seu camí sense incidents malgrat la recent adquisició de Novell per Attachmate. I és que ja se sap que aquestes operacions poden portar a problemes i conflictes amb les versions comunitàries dels productes de programari de l’empresa adquirida. No sembla així en aquest cas particular i, d’aquesta manera, arribem a la quarta iteració d’openSUSE 11.

Entre les principals novetats que presenta aquesta nova versió tenim:

  • Reduït el temps d’arrancada del sistema, quelcom en el que els responsables i desenvolupadors d’openSUSE porten temps treballant i millorant versió rere versió.

  • A més de les darreres versions dels principals escriptoris (GNOME, KDE, XFCE i LXDE com suportats oficialment), també inclou una preview de GNOME 3.0 i GNOME Shell. KDE continua essent l’escriptori recolzat per defecte per la distro.

  • S’inclou l’entorn Plasma Netbook de KDE per a aquest tipus d’ordinadors portàtils. Recordem que SuSE/openSUSE fou una de les primeres distribucions importants en saltar a l’arena d’aquests petits de la mà d’HP en les versions professionals de baix cost dels seus primers netbooks, encara que aconseguint un èxit escàs i sortint amb una certa rapidesa d’aquest mercat.

  • El navegador web Firefox 4 en una de les seves versions prèvies també s’inclou entre el ventall de programes disponibles. Quan es trobi disponible la versió final, aquesta s’actualitzarà de manera automàtica.

  • Un altre navegador web que s’inclou és Chromium, actualitzat a la seva darrera versió.

  • Es substitueix el paquet ofimàtic OpenOffice per la seva versió desvinculada d’Oracle, LibreOffice 3.3.1 . Aquest és un pas que estan duent a terme diverses distribucions importants.

  • Kernel 2.6.37 i altres millores sota el capó que l’usuari final no veu però nota en la seva feina diària.

  • Banshee en la seva versió 1.9.3 és el reproductor multimèdia inclòs, que permet treballar i sincronitzar continguts amb dispositius mòbils com l’iPod d’Apple (suport extraoficial, naturalment), Motorola Droid X, Sony Ericsson Xperia X10 i dispositius Maemo com el Nokia N900.

  • K3B 2.0, “cremador” de CD’s i DVD’s de l’entorn d’escriptori KDE.

Els usuaris de SUSE Studio, l’eina online per a la creació d’una distribució a mida basada en openSUSE, també s’actualitza amb la disponibilitat de la nova versió de la distro.

Òbviament, aquestes no són ni de bon tros totes les novetats que aporta la nova versió d’openSUSE, només en llistem les principals i recomanem als interessats que consultin a la pàgina web del projecte per a un llistat extensiu de totes les novetats.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina