Llançada primera alpha d’Opera 10

Compartir

Un nou motor de renderització més ràpid i un millor compliment dels estàndards internacionals per a la Web, els principals punts forts de la propera versió d’aquest robust navegador.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Torna un dels navegadors web tecnològicament més avançats, encara que això no es correspongui amb la seva quota de mercat, encara "residual" enfront del poderós Internet Explorer de Microsoft (que compta amb l’important avantatge d’instal·lar-se amb cada nou sistema Windows) i del puixant Firefox, l’aposta del món del programari lliure. Juntament amb Opera, altres opcions com Safari i Chrome es mengen un tros del pastís encara molt petit.

El principal canvi en Opera 10, encara en desenvolupament, és l’ús d’una nova versió del motor de renderització Presto, concretament la 2.2 . En relació amb la versió immediatament precedent d’aquest mateix engine, la 2.1 emprada a l’Opera 9.5 -publicat aquest juny passat-, Presto 2.2 proporciona una velocitat superior en un 30% en renderització de pàgines. Ha estat optimitzat especialment per a un rendiment adequat en aquells llocs més populars i que empren tècniques de programació que utilitzen bon nombre de recursos en els navegadors, com ara Facebook (que utilitza tècniques d’AJAX).

Novament, la compatibilitat amb els estàndards per a la Web marcats pel W3C ha estat una de les màximes preocupacions de l’equip de desenvolupament. No debades, Opera pot presumir àmpliament de ser el que més compleix en aquest camp. Per a aquesta versió s’anuncia un compliment al 100% amb els tests Acid3, suport per a tipografies web, i millores en la implementació del format SVG (Scalable Vector Graphics) entre d’altres.

Altres millores que trobem en aquesta versió del navegador són:

– Corrector ortogràfic integrat
– Sistema d’instal·lació d’actualitzacions millorat i simplificat
– Millorat el debugger Opera DragonFly

La versió alpha d’Opera 10 ja es pot descarregar gratuïtament des del lloc web de la companyia noruega, estant prevista la sortida de la versió definitiva per a aquest proper 2009.

Guillem Alsina