Llançament de la PSVita al Japó: poca expectació per part del públic però bons resultats

Compartir

El llançament d’una consola al Japó sona a moment festiu amb tots els luxes, almenys això ens pot arribar a passar pel cap. Però com de tot hi ha en la vinya del Senyor, el cas de la PSVita no és el comentat.

Cua per comprar la PSVita en el centre comercial Yodobashi Umeda

Cua per comprar la PSVita en el centre comercial Yodobashi Umeda

Tenint en compte que Osaka no és Tòquio i que a Tòquio si que es van formar cues durant la nit en alguns centres i es van fer presentacions oficials, en el nostre cas vam poder veure no gaire més de 100 persones fent cua a les 07:30 del matí. I no és poca quantitat tenint en compte que serien els primers però no els últims, però es va notar la fred. En primer lloc, fred atmosfèrica com no s’ha notat en aquesta tardor en el que portem al Japó, les temperatures van decidir donar la nota aquesta nit i matinada. En segon lloc, fred emotiva, amb tota aquesta gent fent una perfecta fila i en no menys perfecte silenci, malgrat que és ben sabut que els japonesos no solen ser gent gaire alegre, almenys expressant-se. Recordem a més que el sistema de reserves va permetre a molta gent no haver de matinar per fer-se amb la seva màquina.

Sobre les 07:40 el personal de Yodobashi Umeda va cridar a files i les persones que aquí estaven fent cua van començar a desfilar. Ordenadament i sense fer soroll, sense parlar. Amb aquest mateix ordre sortien, amb les seves bosses plenes d'”il·lusió i alegria” electrònica, malgrat que amb cara de son i mirades inexpressives, barrejant-se amb els que per allí passaven. No esperava en absolut una actuació d’U2 o que regalessin llaminadures a l’entrada, però l’ambient se’m va fer realment fred. Poca crònica va haver-hi, com podeu veure.

Rètol que indicava el lloc on s'havia de formar la cua

Rètol que indicava el lloc on s'havia de formar la cua

Aprofitant el dia vam decidir gaudir-lo per Osaka i a la tarda, abans de tornar al tren, decidim tornar a Yodobashi a veure com estava el tema. A la secció de videojocs dues cues es mostraven: Compres normals i compres de Vita. Wow. Als expositors de gàdgets diversos (fundes, protectors…) la gent s’empenyia per aconseguir la millor funda. “Quina prefereixes, la negra o la blava? aix, no ho se, tria tu” semblava que es deien una parella de japonesos. Allò era l’emoció continguda que no vam veure al matí, o l’eufòria consumista en estat pur? La gent feia cua, ara sí que força cua, per provar les màquines d’exposició. Preguntem, altra vegada: “Us queden models WIFI? -Esgotats, completament esgotats!” “-Queden 3G? Quantes en vols?” I ens en vam anar, amb el nou catàleg promocional de Vita i amb la sensació que tan malament no els havia anat.

Com ja vaig dir al principi de la meva primera opinió, aquestes estan basades en l’experiència d’una persona a qui agrada aquest món PERÒ n’ha estat desconnectada durant molt de temps. Molta cosa m’he perdut, però recordo bé el naixement de PSP al Japó, i no té res a veure amb el que he pogut veure amb la Vita. PSP era un èxit absolut abans fins i tot de la seva posada a la venda.

Si ens posem a fer càlculs Vita surt per entre uns 300 o 400 euros, així, per damunt. Ara com ara al Japó, model 3G, ja que el WIFI està esgotat. El model 3G surt per 300 euros al canvi. Un joc, posem uns 50 euros, i una tarja de memòria almenys per guardar partida i baixar alguna demo… arrodonim a 40, des de 22 euros la de 4Gb a 100 euros la de 32 Gb (WTF!). Ens surt a 390. Si no volem comprar un joc i decidim baixar-lo de la Store potser baixi la xifra, però ens veiem obligats a comprar una memory d’aquestes noves tan fanfarrones i tan CARES. Aquest pot ser el preu per a algú que viu ara mateix al Japó o per a algú que visqui a Europa i espero al febrer al seu llançament oficial. En el cas d’Europa podem tenir en compte que potser es puguin reservar encara models només WIFI, pel que la xifra baixa una mica, aquest model surt a 250 euros, només la màquina.

La pregunta del milió, doncs, és fàcil: val la pena gastar tal quantitat de diners en una consola portàtil, destinada principalment a jugar, i amb tres màquines en el mercat com PSP, Nintendo DS i Nintendo 3DS? Ah! Sense oblidar les plataformes de telèfons mòbils! que avui en dia ja no tenen gaire res per envejar a les consoles portàtils, encara que en tema de controls queden prou curtes… Doncs bé, la resposta és simple: Decisió de cadascú, i cadascú té les seves preferències. No oblidem el preu al què poden arribar els telèfons mòbils d’última generació, encara que no comparem les funcionalitats que té un mòbil respecte a una consola.

Segons xifres, Vita ha venut més de 400.000 unitats de les 700.000 que es van posar a la venda, i són molt bones xifres, però continuo dubtant sobre l’èxit que pugui arribar a tenir, o no. Realment crec que cal esperar un temps prudencial abans de veure cap a on es decanta la balança, però com a opinió totalment personal dubto certament de que tant 3DS com Vita puguin arribar a tenir l’èxit que les seves germanes grans PSP i DS van tenir en els seus temps joves. Això, almenys fins que els preus baixin i els catàlegs estiguin més ben alimentats, amb jocs d’aquests que realment et fan comprar la màquina. No oblidem una altra cosa: Cal mimar el client, i Sony ha tingut alguns detalls un pèl lletjos cap a qui pensa invertir els seus estalvis en ells, com per exemple restringir a un compte d’usuari per màquina; encara que per una altra banda es nota que la PSVita és una consola cuidada en tots els aspectes i amb tota mena de detalls que de ben segur farà les delícies de les persones que bé sàpiguen apreciar aquests objectes, si no els importa desembutxacar les quantitats de les que hem parlat abans.

La qualitat tècnica treu el singlot però, i els jocs? S’esperen molt bons títols per a l’any vinent, pel que el tema està realment emocionant.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: