Llibres digitals enfront de llibres de paper: qui guanyar? ?

Compartir

Pel que sembla, la resposta es concretarà dins de deu anys, tot i que ja se sap quina és la tendència: per al 2018, seran més els llibres digitals que els de paper. Aquesta presumpció va sorgir d’una enquesta que es va realitzar a la Fira del llibre de Frankfurt, i en la qual hi van participar més de mil professionals relacionats amb el sector editorial de tot el món.


Analía Lanzillotta – Fins i tot el mateix escriptor Paulo Coelho -amb més de 100 milions d’exemplars venuts-, va estar present a la fira i es va mostrar procliu a aquesta mena de llibres, tant és així que fins i tot va pujar a la Web una còpia de l’Alquimista que es pot descarregar de forma gratuïta. Si bé l’escriptor també va deixar clar que “el llibre tradicional ha demostrat ser insuperable”.

Si, seguim en el sector tecnologia, així que analitzarem el que és aquesta fira del llibre (tot i que tampoc seria una mala idea). El que passa és que és interessant el plantejament que es presenta: pensem que en uns anys potser es massifiqui l’ús de lectors de llibres i que, amb un sol d’aquests dispositius a la nostra butxaca, tindrem la possibilitat de traslladar centenars de “llibres”, fins i tot milers, d’una banda a l’altra.

Reprenent el tema amb el que hem començat, tinguem present que aquest mateix plantejament que avui es refereix als llibres també es va fer al voltant dels diaris, els quals seran superats en algun moment per les seves edicions en línia, i fins i tot en altres àmbits.

Un exemple és la música, on moltes discogràfiques i músics estan negociant amb les botigues en línia per comercialitzar el seu material enfront de la davallada de les vendes de CDs i a la pirateria a través d’Internet. Uns dies enrere ens referíem als problemes pels que estava passant Apple amb la seva botiga virtual iTunes pel tema dels drets d’autor. I el mateix passa amb un altre clàssic: el cinema.

La realitat és inevitable: els llibres, els diaris, els CDs, les pel·lícules, tot queda en mans de la tecnologia. I així com en els sectors de la música i el cinema ja estan veient la forma de seguir en la cursa del mercat digital i els diaris tenen les seves edicions en línia, els editors hauran de seguir la mateixa línia i començar a pensar que el seu futur també estarà molt relacionat amb els ingressos que es generin a través dels nous suports, com ara els lectors de llibres.

Alguns exemples dels lectors de llibres electrònics són el Kindle, que es comercialitza a través d’Amazon.com, botiga que ja compta amb més de 180 mil títols per vendre; l’E-Reader, de Sony i el Readus, de Polymer Vision. Uns mesos enrere ens havíem referit a la companyia iRex Technologies, amb el seu nou model de lector que venia amb 50 títols inclosos i amb la possibilitat de carregar milers d’exemplars afegint una tarja de memòria.

Pel què fa a les possibilitats que ens proporcionen, a més de la quantitat d’obres, permet altres accions com ara marcar les parts que més ens interessen, cercar paraules, vincular amb pàgines d’Internet a les quals hi hagin altres llibres i fins i tot en alguns casos, reproduir música i vídeos.

L’any passat vèiem també un exemple de com el mòbil, una de les passions de la nostra era, era emprat com a suport per als llibres digitals quan l’editorial HarperCollins i LibreDigital creaven un enllaç en línia des del qual es podien descarregar extractes d’algunes obres directament a l’iPhone d’Apple.

Per descomptat que encara falta molt per recórrer i algunes qüestions per superar. D’una banda hi ha el tema dels costos. La majoria d’aquests eBooks costen de 500 dòlars en amunt. Diguem que són xifres fins i tot un xic elevades per a les nostres butxaques. Però segurament mentre segueixin pujant les ofertes i la competència, aniran baixant els preus.

Un altre tema que cal veure és l’idioma. La majoria d’aquests llibres vénen en anglès. Per exemple quan vaig comentar sobre els 40 títols que estaven carregats a l’eBook d’iRex Technologies, tots eren clàssics escrits en l’idioma britànic. I també cal tenir en compte els formats dels llibres, però com avui passa amb els reproductors de música, alguns d’aquests dispositius suporten diversos formats.

Així que caldrà seguir considerant aquesta mena de qüestions i veure com van evolucionant abans de poder dir que estem realment a l’era del llibre electrònic o digital, o simplement de l’e-Book o l’e-llibre. Fins que aquests temes no es vagin superant, podem seguir descarregant unes quantes obres de pàgines de la web, moltes d’elles de forma gratuïta, i en els idiomes que vulguem, i veure-les a les nostres pantalles.

Font:

Informática MasterMagazine > Actualidad – informática

Guillem Alsina