Lligar per Internet pot sortir car

Compartir

L’augment en l’ús de les xarxes socials ha permès als ciberdelinqüents fer-se amb adreces i dades per donar més credibilitat als seus intents d’estafa.


Nota de premsa – PandaLabs, el laboratori de detecció i anàlisis de malware de Panda Security, ha detectat un gran nombre de correus electrònics que semblen procedir d’un usuari interessat en conèixer a qui els rep però que, en realitat, són intents d’estafa.

Segons PandaLabs, en aquests correus electrònics, una persona –generalment, una noia- diu a l’usuari –un home- que ha vist el seu perfil en una xarxa social i que li ha resultat molt atractiu i que el vol conèixer millor. Si l’usuari respon, li començarà a preguntar pels seus gustos i li explicarà que ella està a Rússia o en algun país de l’est i que està pensant en anar-se’n del país. Quan hagi intimat una mica més amb l’usuari li proposarà la possibilitat d’anar-se’n a viure al país del qual sigui aquest usuari. Mentre, tots aquests correus electrònics hauran estat acompanyats de diverses fotos de la noia en qüestió.

Arribat a aquest punt, i quan sembla que la noia està a punt d’abandonar el seu país per reunir-se amb l’usuari, hi ha un imprevist d’última hora (problemes amb el visat, suborns que cal pagar, etc). Per solucionar-los, la noia demana a l’usuari una petita quantitat de diners, mai més de 500 dòlars. Aquí comença l’estafa, ja que tal noia no existeix, sinó que és una invenció per obtenir aquests diners dels usuaris.

Si algun d’ells paga, és probable que la història s’allargui i sorgeixin nous problemes que facin necessari que els usuaris enviïn encara més diners. Per descomptat, la noia mai arribarà a abandonar el seu país d’origen, ja que no és real.

Si fa uns anys aquesta mena de tècniques podien ser més sospitoses, actualment els usuaris poden caure més fàcilment a la trampa en emprar com a excusa les xarxes socials. Ja que molts perfils són públics i van acompanyats d’una adreça de correu igualment visible per a qualsevol, és perfectament possible que una persona hagi vist les nostres fotos i li hàgim agradat”, explica Luis Corrons, director tècnic de PandaLabs.

Podeu veure exemples d’aquests correus maliciosos i obtenir informació addicional en el bloc de PandaLabs

Guillem Alsina