Londres: benvinguts a Matrix

Compartir

La capital anglesa estrena Urban OS, un sistema operatiu concebut per a ciutats intel·ligents.

Els possibles paral·lelismes amb la famosa trilogia cinematogràfica que m’he permès la llibertat d’esmentar en el títol d’aquest article són fàcils, i molts veuran un pas més cap a aquest futur apocalíptic que ens van narrar els germans Wachowski, mentre d’altres el veuran més proper al 1984 de George Orwell (que també compta amb versió cinematogràfica).

El Millenium Dome, la construcció que s'ha convertit en tota una icona de Greenwich. Imatge gentilesa de nicksarebi a Flickr sota llicència Creative Commons

El Millenium Dome, la construcció que s'ha convertit en tota una icona de Greenwich. Imatge gentilesa de nicksarebi a Flickr sota llicència Creative Commons

I encara que el desenvolupament que l’empresa Living PlanIT compta amb prou elements per garantir una possible vigilància dels ciutadans a l’àrea que abastarà (la península de Greenwich, al districte homònim), la realitat és que segurament encara ens trobem lluny del control total que ens plantejava Orwell a la seva novel·la.

Llums intel·ligents, edificis que s’autorregulen segons la temperatura, pluja o altres elements climàtics, càmeres de vídeo per a seguretat -encara que molt probablement en menor mesura que les imaginades per Orwell en la seva delirant fantasia totalitària-, i sensors diversos entre altres elements tecnològics, conformaran la xarxa de maquinari que comptarà, a més, amb el seu propi sistema operatiusegons informa la BBC.

La “ciutat intel·ligent” com la que es construirà a Greenwich persegueix optimitzar el consum energètic i els fluxos de moviment en el transport urbà. La seva construcció es realitzarà aprofitant el redisseny urbà i la reconstrucció de la zona, i la voluntat de concebre-la com una ciutat intel·ligent no deixa de tenir un component experimental.

Amb aquesta iniciativa, Londres es situarà entre les ciutats capdavanteres de l’ampli grup que estan treballant amb més afany en el concepte de ciutat intel·ligent, entenent aquest com l’aplicació de les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: