Loongson: el processador que ve de l’est

Compartir

La tercera generació d’aquest xip dissenyat i fabricat a la República Popular de la Xina promet prestacions que l’equipararan als desenvolupaments més moderns d’Intel i AMD.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – "Deixeu que la Xina dormi doncs quan desperti, el món sencer tremolarà". La frase és de Napoleó Bonaparte en referència al gegant asiàtic que des de fa uns anys sembla que ha començat aquest despertar per a ocupar el seu lloc en el món. Econòmica i tecnològicament, la República Popular Xina va començar la seva revifada de bon començament com la fàbrica d’occident. Mentre Nord-amèrica i Europa dissenyaven, la mà d’obra barata del drac vermell produïa. Però la Xina no volia quedar-se només aquí, i des de fa algun temps comencem a veure iniciatives tecnològiques punteres que procedeixen d’aquest país de l’est.

Un exemple són els processadors Loongson o Godson, dissenyats per l’Acadèmia Xinesa de Ciències basant-se en l’arquitectura MIPS (malgrat que inicialment fabricats sota supervisió de ST Microelectronics, una companyia franco-italiana) com una opció econòmica als desenvolupaments de les principals companyies nord-americanes i japoneses.

Si bé les dues primeres generacions d’aquest microxip no han destacat precisament per les seves prestacions, la tercera promet estar a l’alçada dels darrers desenvolupaments de les principals empreses occidentals (llegeixi’s Intel i AMD): arquitectura de 64 bits, quatre nuclis (quad-core i amb una versió de vuit nuclis per a més endavant), i fins a 200 instruccions extres per garantir la seva compatibilitat amb el codi binari compilat per a processadors x86.

Aquesta tercera generació veurà la llum entre el 2009 i el 2010, inicialment amb els exemplars de quatre nuclis. Per a la generació de vuit encara no hi ha previsió de dates, però sense cap mena de dubte serà molt interessant: de la mateixa manera que el Cell de Sony, Toshiba i IBM, alguns dels seus nuclis podran dedicar-se a tasques específiques fora dels càlculs propis d’una CPU. Així, en una sola pastilla s’hi podrà incorporar, per exemple i a més de les CPU’s, el processador matemàtic d’una tarja gràfica per a la realització dels càlculs necessaris en renderitzats o animacions. La velocitat d’aquests xips oscil·larà entre 1 i 1,2 Gigaherços, i en els seus primers exemplars suportarà només memòria DDR2.

L’objectiu d’aquest microprocessador és dotar a la República Popular de la Xina amb una línia de CPU’s barates que juntament amb el sistema operatiu GNU/Linux (lliure i també gratuït) permetin al gegant asiàtic produir ordinadors assequibles al gruix de la seva població, el poder adquisitiu de la qual (i malgrat anar en augment) és encara baix per permetre’s accedir massivament a les tecnologies informàtiques. La independència tecnològica d’occident pel que fa al veritable cervell dels ordinadors també es troba en el punt de mira de les autoritats xineses.

Si bé de moment sembla que no entra en els plans de ST Microelectronics fer la competència als principals desenvolupadors de microxips, aquesta és una possibilitat que sense cap mena de dubte anirà flotant en l’ambient de les seves oficines, i podria ser que en el futur a llarg termini veiéssim una incursió dels microxips xinesos en el mercat de la microinformàtica domèstica, potser amb una tàctica de mercat semblant a la què en el seu moment va aplicar AMD per als seus xips de consum més modestos, o bé amb una especialització en portàtils com la que ha anat desenvolupant VIA.

El Loongson ja es munta en ordinadors (la primera i segona generació), i fins i tot alguns que arriben a occident com és el cas del Gdium, l’ultraportàtil d’Emtec que presenta un revolucionari format sense disc dur i amb el sistema operatiu, aplicacions i dades disponibles en una clau USB que s’ha de connectar a la màquina per tal que aquesta funcioni.

Pel que fa al nom, i segons podem llegir a la Wikipedia, el nom del xip inicialment fou un altre, per passar a anomenar-se Godson i, a continuació, proposar-se com a nom oficial Loongson, el significat del qual vindria a ser "Nucli del Drac".

Més informació:

Article a CNET News sobre la tercera generació del Loongson

Guillem Alsina