LSB 4.0: intentant estandarditzar Linux

Compartir

La propera versió de la recomanació LSB busca unir encara més les diferents distribucions per a què els programadors no hagin de tenir en ment les diferències entre elles, sinó les semblances.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – S’ha arribat al punt que el desenvolupament de la propera versió de Linux Standard Base (LSB) que ja serà la quarta, es troba prop de ser "congelat", i ja es coneixen amb més o menys detall de quins punts constarà. Aquesta certificació es basa en el conegut estàndard POSIX per a sistemes Unix al qual s’hi afegeixen altres estàndards oberts per conformar una base sobre la qual construir qualsevol distribució GNU/Linux, i el benefici que ofereix és el de qualsevol estàndard: que les distros que es basin en ell siguin compatibles a un cert nivell en el seu programari.

LSB 4.0 vol estendre la seva influència més enllà del que ho han fet la resta de versions (la darrera fins ara és la 3.2 llançada aquest passat gener, però amb un impas de més de dos anys respecte a la 3.1) i convertir-se en un estàndard molt més potent del que ha estat fins ara. Per a això, i segons els punts que s’estan treballant en l’especificació, es tocaran temes com el subsistema de so, el sistema de paquets RPM, les llibreries gràfiques OpenGL o les llibreries gràfiques GTK+. A partir d’aquí, a l’octubre es publicarà la primera beta i l’11 de novembre veurà la llum la versió definitiva.

Una ajuda als desenvolupadors

Linux Foundation, l’entitat encarregada de mantenir i desenvolupar l’estàndard LSB, ha posat a disposició dels desenvolupadors d’aplicacions per a GNU/Linux una eina meitat instal·lable en local, meitat servei en línia anomenada Linux Application Checker que facilita als programadors comprovar amb quines distribucions són compatibles les seves creacions.

La utilitat consisteix en un programa descarregable (per a la descàrrega del qual cal estar registrat a la Linux Developer Network) que, un cop instal·lat, ens trasllada a un lloc web en el qual haurem d’entrar diverses dades com ara la localització de l’aplicació i llibreries que empra, la versió de la LSB contra la que volem comprovar la seva validesa i, un cop complimentat tot això, ens proporcionarà un informe complet i detallat sobre el grau de compatibilitat amb les diferents distribucions que consten a la base de dades de la Linux Foundation.

La descàrrega i ús d’aquesta eina són totalment gratuïts.

Guillem Alsina