Mac OS X 10.10 ja té nom i cara

Compartir

Mac OS X Yosemite és la propera iteració del sistema operatiu d’Apple que presenta com a principals novetats el retoc en el disseny i la interacció amb l’iPhone que permet realitzar trucades des de l’ordinador però cursades pel telèfon.

Yosemite és el nom en clau de la propera iteració major del Mac OS X, la 10.10, que ha estat presentada a la keynote d’Apple celebrada a la WorldWide Developers Conference (WWDC), l’esdeveniment per a desenvolupadors celebrat anualment per la companyia de la poma en aquestes dates de juny.

La interfície gràfica de Yosemite es redissenya respecte a les versions immediatament precedents, prenent inspiració de la interfície de les darreres versions d’iOS, la plataforma de programari d’Apple per als seus dispositius mòbils (iPhone i iPad), amb elements translúcids i icones de les apps remodelades.

Una visió general de l'escriptori de Mac OS X Yosemite

Una visió general de l’escriptori de Mac OS X Yosemite

Un element el canvi del qual salta a la vista i, fins i tot, xoca, és el nou Dock, ja que veiem com, després de diverses versions del sistema en les quals aquest element tenia una aparença 3D, ara Apple l’ha fet pla, atorgant una conquesta més al paradigma de disseny anomenat “flat design”.

El Centre de Notificacions té una nova vista anomenada Avui que busca oferir als usuaris una visió general de les novetats per al dia, mitjançant ginys (widgets) per al calendari, la previsió meteorològica, la borsa, el rellotge o les xarxes socials entre d’altres, a més de poder-se proveir d’altres ginys addicionals a l’App Store.

Així, el Centre de Notificacions de Mac OS X passa a rebre més activitat i, per tant, a ser un element del sistema amb el qual els usuaris haurien de passar més temps.

iCloud s’integra ara completament en el Finder, funcionant com qualsevol altra carpeta i permetent a l’usuari desar tota mena d’arxius. En aquest sentit, s’assimila molt més a altres alternatives de diferents fabricants, presents al Mac OS X i en altres plataformes, com Dropbox o Google Drive.Aquestes aplicacions el que fan és crear una carpeta dins de la nostra carpeta personal, i en ella hi guarden les còpies en local dels arxius disponibles en el núvol, permetent sincronitzar-los des d’allà quan estem connectats a Internet.

Un punt important a tenir en compte és que, amb aquesta solució, els arxius d’iCloud entren -en estar en local- com a resultat en les cerques de Spotlight també quan estem fora de línia.

Yosemite en ple treball

Yosemite en ple treball

El navegador web de la companyia de Cupertino, Safari (inclòs en el sistema operatiu), també veu novetats. Concretament, una nova vista Preferits, i la vista Pestanyes, que mostra les miniatures de totes les pàgines que tenim obertes en una sola finestra.

En les noves opcions de seguretat de Safari ens hi trobem amb el que es pot considerar una “boutade” a Google: la inclusió de compatibilitat amb el cercador DuckDuckGo. Actualment no és rival de Google, ni de bon tros, per nombre d’usuaris, però es ven a ell mateix com un cercador que no rastreja l’usuari ni desa les seves dades de navegació. És de sobres coneguda l’animadversió entre Apple i Google, per la qual cosa a Apple no li és ni necessari explicitar la referència contra les pràctiques de demanar informació sobre l’internauta que realitza la companyia de Sergey Brin i Larry Page.

En buscar termes populars o comuns, les noves suggerències de Spotlight apareixen al costat dels suggeriments del cercador.

Safari és compatible amb els estàndards web més recents, com WebGL i SPDY, i amb HTML5 Premium Vídeo Extensions permet veure vídeos de Netflix en HD estalviant bateria del portàtil. Segons Apple, fins a dues hores més de vídeo pot allargar la vida de la bateria del nostre ordinador.

Els nois de Tim Cook també treuen pit amb el motor Nitro per a la interpretació de JavaScript, afirmant que aquest permet a Safari ser fins a sis vegades més ràpid que Firefox i fins a cinc més ràpid que Chrome.

Però, sens dubte, si hi ha una funcionalitat estrella en aquest nou Mac OS X, aquesta és la integració i treball conjunt amb els dispositius iOS (iPhone i iPad): Handoff permet començar una activitat en un dispositiu i passar-la a un altre. Instant Hotspot facilita l’convertir l’iPhone en un router compartint la connexió a Internet per Wi-Fi amb el Mac

Podem respondre als missatges SMS i MMS directament des de l’ordinador, ja que la notificació de missatges entrants a l’iPhone ens apareixerà també a l’ordinador. Queda per veure si farà el mateix amb apps de tercers com WhatsApp, però sense cap dubte seria quelcom molt pràctic.

I, finalment en aquest apartat, el Mac pot ser emprat com a mans lliures per al telèfon, parlant a través de l’ordinador però cursant la trucada des de l’iPhone.

El nou Mac OS X Yosemite ja es troba disponible per a desenvolupadors, però la resta podrem gaudir d’una versió beta per provar registrant-nos al programa Preview d’Apple.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: