Maemo i Moblin s’uneixen en la primera versió de MeeGo

Compartir

LinuxJa estan disponibles per a descàrrega les imatges del nucli del nou sistema per a les arquitectures x86 i ARM. Malgrat que manca tota la interfície gràfica, la disponibilitat de les imatges per al Nokia N900 ens fa pensar que, a diferència del que inicialment el constructor finlandès havia indicat en la presentació d’aquest terminal a Barcelona l’any passat, el seu sistema operatiu sí que serà actualitzable.

Redacció – Anunciat durant el recentment celebrat Mobile World Congress de Barcelona, el procés de fusió de Moblin i Maemo enceta la seva fase final amb la presentació dels primers resultats del procés: el nucli de MeeGo i la capa de middleware.

La descàrrega es pot dur a terme des del lloc web de la nova plataforma, podent executar-se el nucli i deixant a l’usuari amb una finestra de terminal. Està disponible per a la plataforma Atom d’Intel i per al Nokia N900 el processador del qual és d’arquitectura ARM, i pot arrancar “flashejant” la ROM del dispositiu o des d’una memòria externa via USB.

Tot i això, aquest encara és un sistema incomplet al qual li manca la interfície d’usuari. És probable que aquest retard sigui degut al fet que s’està treballant en una interfície modular, que s’adapti a diversos tipus de maquinari (des de netbooks fins a telèfons mòbils passant per ordinadors de sobretaula).

Una de les sorpreses ha estat la seva disponibilitat per a l’N900; inicialment, Nokia va declarar a l’acte de presentació d’aquest telèfon celebrat el cap de setmana del 4 al 6 de desembre a Barcelona sota el títol Maemo Barcelona Long Weekend, que el nou terminal no seria actualitzable. Tot i això, en aquell moment tampoc devia estar tancat l’acord amb Intel, i potser ara es veu prou lluny el llançament d’un nou model governat per Linux com per a permetre l’actualització de l’N900 que, a més, ha rebut molt bones crítiques tant per part dels mitjans com dels usuaris.

A partir d’aquí, en els propers dies es posarà a disposició d’usuaris i desenvolupadors la resta de la plataforma, i es preveu la disponibilitat de la primera versió utilitzable de MeeGo per al maig.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina