Malson al servei tècnic

Compartir

Agafem l’esquema de “Pesadilla en la cocina” i substituïm en Chicote per un tècnic informàtic, i els restaurants als quals ell ajuda per usuaris finals. Un còctel explosiu per a aquells que hi entenem una mica en tecnologia.

Consti que no he vist mai la versió espanyola del reality show “Pesadilla en la cocina”, el principal protagonista del qual és el xef madrileny Alberto Chicote, però en sé prou d’ell gràcies a les paròdies que en fa l’APM de TV3. I la resta de la mecànica del programa que no es veu en els retalls de vídeo no és gaire difícil de deduir.

Ahir mateix, i veient una paròdia del mateix “Pesadilla en la cocina” al Polònia, em va venir al cap una idea malèvola: com seria substituir el cuiner que va a ajudar a restaurants en problemes per un informàtic que ajudarà a usuaris en problemes?

Aquest i altres espais semblants es basen en una premissa molt senzilla: un grup disfuncional de persones que regenta un negoci, el qual presenta una sèrie de problemes capaços d’espantar al client més fidel. Un expert, el conductor del programa, analitza aquests problemes i s’encarrega d’eliminar-los i portar “pel bon camí” als seus propietaris per tal que es tornin a guanyar la confiança de la seva parròquia de clients habituals i, amb això, refloten un negoci de capa caiguda.

Tot això se serveix a l’audiència amanit amb una dosi d’humiliació de l’expert conductor del programa a la disfuncional caterva de propietaris i treballadors que, al seu torn, també esmenten en algun moment del programa als pares i altres familiars del personatge expert.

D’altra banda, agafem l’habitual desencontre entre informàtics i usuaris. No crec que sorprengui a ningú si dic que la majoria dels que podem designar com a “usuaris finals” -és a dir, els qui empren l’ordinador només com a eina per a la seva feina o oci- veuen al tècnic informàtic que li arregla l’ordinador com un ésser d’una altra galàxia, que parla una llengua estranya (amb ‘paraulotes’ com ara software, update, reinstal·lació, backup, bug,…) i al qual és impossible entendre’l. En definitiva, un freak.

Per part d’aquesta raça diferent que som els informàtics (i si, m’hi incloc), la visió de l’usuari final és poc menys que un pobre ésser ignorant d’allò més elemental en tecnologia i, per tant, exemplar d’una espècie que s’extingeix… a més, com ha de ser! Perquè, al capdavall, el futur és dels tecnòlegs, no dels … com els anomenem? ¿Analfabets tecnològics? Si no t’agrada la tecnologia, si no estimes els smartphones ni tens somnis eròtics amb el darrer smartwatch anunciat és que, senzillament, no mereixes viure en aquest món… Així és com molts informàtics veuen els usuaris finals o lusers, conjunció de la paraula anglesa looser (perdedor) amb la veu també anglesa user (usuari).

I aquest cop fixeu-vos que no m’he inclòs en el lot. No, en això jo no sóc tan radical. I val, si, potser he exagerat una mica en les definicions, però m’estic deixant portar per l’ímpetu que em proporciona la idea d’aquest nou reality.

Quin seria l’eix conductor de cada programa? Una família o una empresa, evidentment amb personatges tan disfuncionals com sigui possible, truca al tècnic informàtic per a què els arregli l’ordinador o la xarxa local, que no funciona ni a la de tres, i els ensenyi a fer coses tan bàsiques com navegar per Internet de manera segura, gravar un DVD o instal·lar les actualitzacions del sistema.

El conductor del programa, el tècnic informàtic, hauria de ser algú de perfil tècnic molt elevat, sense la majoria dels escrúpols morals que la resta dels mortals tenim i, per tant, disposat a esbroncar, faltar al respecte i fins i tot insultar a les seves pobres víctimes. Tot això, fregant el límit del que permeti el decòrum del prime time.

Us imagineu les monumentals bronques pels pop-ups constants deguts a les nombroses pàgines porno visitades? O les provocades pels videojocs i aplicacions de P2P instal·lades a l’ordinador?

Si ara mateix no esteu rient imaginant-vos-ho, això és degut al fet que, probablement, vosaltres només sou uns pobres lusers… vaja, perdó, crec que m’he contagiat una mica de l’esperit del programa que pretenia explicar.

Una possible spin-off del mateix programa me la suggeria ahir a la nit un amic meu al Twitter: enfrontar a un programador sènior o director de projecte amb desenvolupadors júnior. Aquesta seria una versió molt més hardcore que l’explicada abans, només apta per a tecnòlegs. Per tant, hauria d’anar fora de l’horari prime time, probablement de matinada.

Alguna productora m’ofereix alguna cosa per la idea?

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: