Malware, una amenaça a l’alça

Compartir

SeguretatUn estudi de Panda Security revela que un terç del total dels virus informàtics existents ha estat creat al llarg d’aquest any.

Redacció/Agències – Segons PandaLabs, el laboratori antimalware de Panda Security, en els primers deu mesos de l’any, els cibercriminals han creat i distribuït un terç del total de tots els virus que existeixen. O el que és el mateix, en només deu mesos ha aparegut el 34% de tot el malware que ha aparegut al llarg de la història i que ha estat classificat per la companyia. A més, la base de dades d’Intel·ligència Col·lectiva, que detecta, analitza i classifica automàticament el 99,4% de les noves amenaces rebudes, ha arribat als 134 milions de fitxers diferents, 60 dels quals són malware (virus, cucs, troians i altres amenaces informàtiques).

Així, fins a octubre d’enguany, s’han creat 20 milions de nous exemplars (tant nous com variants de famílies ja conegudes) de malware, la mateixa xifra que es va registrar en tot l’any 2009. I la mitjana de noves amenaces que es creen i distribueixen cada dia ha augmentat des de 55.000 a 63.000 nous exemplars diaris.

Tot això indica que el mercat del cibercrim gaudeix de bona salut, en gran mesura possiblement també condicionat a què cada vegada hi ha més ciberdelinqüents que sense coneixements tècnics exhaustius es dediquen a aquestes activitats il·lícites.

Això, a més, provoca que cada vegada es creïn més exemplars de programari maliciós, però aquest viu un període de temps molt curt: el 54% només està actiu 24 hores en comptes de mesos com fa uns anys; aconsegueixen infectar-ne només uns pocs i desapareix. A mesura que els antivirus són capaços de detectar el nou malware, els hackers el transformen i fins i tot fan exemplars totalment diferents per tal de passar desapercebuts. Per això és summament important comptar amb tecnologies de protecció com ara Intel·ligència Col·lectiva, capaç de neutralitzar el nou malware ràpidament, reduint la finestra de risc que té l’usuari de ser contagiat en aquestes primeres 24 hores.

Tot i l’espectacularitat dels números, el factor de creixement del nou malware d’enguany respecte al 2009 es redueix: des de l’any 2003, “les noves amenaces creixien a un ritme del 100% o més. Però en el 2010, fins al moment, s’està creixent al voltant d’un 50%”, comenta Luis Corrons, Director Tècnic de PandaLabs.

Estadística Panda Security

Això no vol dir que hi hagi menys amenaces, o que el mercat del cibercrim vagi a la baixa. Més aviat al contrari: continua creixent i augmentant, i al tancament del 2010 haurem registrat en Intel·ligència Col·lectiva més noves amenaces de les que vam classificar en el 2009. Però sembla que els hackers estan aplicant tàctiques d’economia d’escala, reutilitzant codis maliciosos antics o prioritzant més la distribució dels què creen sobre la realització d’uns altres de nous”, afegeix Luis Corrons.

Guillem Alsina