Mandriva en situació delicada

Compartir

LinuxLa nova versió de la coneguda distribució s’ha vist retardada a causa dels problemes financers que aquesta travessa i a la seva possible adquisició per part d’una altra empresa.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La història de Mandriva, empresa i distribució GNU/Linux producte de la fusió de la francesa Mandrake i la brasilera Connectiva, és tortuosa; Mandrakesoft fou fundada el 1998, i ja en el 2003 es va declarar en suspensió de pagaments, malgrat que va aconseguir sortir-se’n per ella mateixa i ja a l’any següent va realitzar l’acció de fusió amb Connectiva.

Tant Mandrake com Connectiva van tenir el seu moment de glòria entre finals del segle passat i principis d’aquest, un moment que no van poder conservar (per part de Mandrake a causa d’una sèrie de productes de mala qualitat) ni han pogut tornar a repetir després de la seva fusió. A finals del 2008 i principis del 2009, l’empresa va tornar a patir anades i vingudes a la borsa que van fer davallar bruscament la seva cotització, malgrat que aquesta es va recuperar amb la mateixa brusquedat amb què havia caigut.

Actualment, Mandriva es troba una altra vegada en venda. Sembla que els números no quadraven, i els responsables de la companyia busquen una sortida habitual en l’emprenedoria tecnològica: aconseguir que algú se la compri, bé sigui pels seus productes, la seva cartera de clients, o el potencial d’aquells que treballen en ella.

Des de la direcció de l’empresa es culpa a la situació de recessió econòmica mundial, al mateix temps que públicament es confia en els productes de la companyia i la tasca d’investigació i desenvolupament que ha estat duta a terme durant aquest temps per sortir endavant. La manca de finançament extern necessari per a continuar amb aquesta tasca i per a ampliar mercat sembla la raó oficial de la posada en venda.

Però extraoficialment es parla d’un model de negoci que no s’ha adaptat als canvis produïts en els darrers anys i que competeix contra productes gratuïts. Tot això s’hauria afegit a la conjuntura econòmica per a deixar en una situació financera força dolenta a l’empresa gala.

La manca d’explicacions oficials sobre l’avanç de les negociacions de venda i el retard de la nova versió de la distribució Mandriva, han posat en peu de guerra als grups d’usuaris d’aquesta distro, que en una carta oberta han sol·licitat que se’ls proporcioni informació sobre la futura continuïtat del projecte i les dates en què probablement serà publicada la nova versió.

La cotització de Mandriva a l’índex de la borsa de París ha anat a la baixa des de finals de l’any passat, tendència que s’ha accelerat aquest mes de juny. A la companyia se li acaba el temps per aconseguir una injecció de capital.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina