Mark Shuttleworth ens ensenya Ubuntu for Phones

Compartir

Era una de les novetats més esperades del certamen, i nosaltres no hem perdut l’oportunitat de gravar una demo en viu i en directe. El nostre mestre de cerimònies ha estat, ni més ni menys que Mark Shuttleworth, fundador de Canonical i Ubuntu.

Ubuntu busca posicionar-se com a nou jugador en l’arena de la telefonia mòbil. L’any passat ho va intentar amb Ubuntu for Android, un producte dirigit a fabricants i operadores per integrar en smartphones Android amb un mínim de requeriments de maquinari, i pensat per convertir el terminal en un ordinador complet quan sigui connectat a una dock station. Poc se n’ha sabut des de llavors, Canonical continua buscant uns partners que encara no troba i tampoc proporciona el sistema als usuaris finals, quelcom que molts estem desitjant ferventment.

Intentant-ho per un nou camí, la companyia de Mark Shuttleworth anunciava poc després d’any nou una plataforma purament mòbil que, tot i això, manté un punt en comú amb l’anterior Ubuntu for Android: quan es connecta a una dock station i a un monitor extern, podem gaudir d’un complet escriptori GNU/Linux Ubuntu, el qual inclou les aplicacions habituals en aquest sistema.

L’anunci de Canonical va despertar un gran interès mediàtic, i essent el Consumer Electronics Show el primer gran esdeveniment en el que es mostrarà públicament (també ho farà en el proper Mobile World Congress), no he perdut l’oportunitat de gravar una demostració. Sorpresa la meva quan vaig veure que era el mateix Mark Shuttleworth qui m’atenia en el seu estand.

Preguntat sobre el que sens dubte és el principal competidor de qualsevol sistema operatiu mòbil -Android- Shuttleworth ha indicat que la seva aposta pels smartphones té dos mercats potencials: en primer lloc, el dels smartphones “entry level” (aquells el maquinari dels quals és menys potent), gràcies a la seva interfície més simple i intuïtiva i propera a l’experiència d’ús d’un sistema desktop. El segon és, naturalment, el dels smartphones “high-end” (els de més potència de maquinari), que gràcies a aquesta plataforma es poden convertir en escriptoris PC.

Una aposta com aquesta necessitarà aliances amb fabricants i/o operadores. De moment, res a declarar al respecte, malgrat que segons ens indica Mark Shuttleworth, Canonical està en converses amb companyies del sector.

Sense cap mena de dubte, tot un luxe per a la nostra publicació poder comptar amb les paraules de Mark Shuttleworth en persona, a qui des d’aquestes ratlles vull agrair la seva deferència i proximitat.

 

Copyright (c) 2013 www.imatica.org
Todos los derechos reservados. Se permite la libre reproducción del titular de la noticia, así como la citación de la URL dentro del servidor www.imatica.org en cualquier circunstancia, pero sin reproducir total o parcialmente ninguna otra parte del texto sin la autorización explícita por parte del autor o el medio

Guillem Alsina
Etiquetes: