Mark Zuckerberg, personatge de l’any per a la revista Time per davant de Julian Assange

Compartir

FacebookLa publicació nord-americana ha valorat la revolució en la manera de comunicar-se i relacionar-se que ha suposat Facebook a nivell planetari com a màxim exponent de les xarxes socials.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Malgrat que Time és una revista nord-americana, el reconeixement pel nomenament de Persona de l’Any (que és aquell home o dona, grup de persones o fins i tot objecte o descobriment que, per bé o per mal, més ha influït en els esdeveniments transcorreguts durant l’any en curs) arriba a tot el món, car la publicació es pot trobar en els cinc continents i és de gran influència a nivell de pensament i política.

Time ha situat a Zuckerberg, el guanyador d’enguany, en el centre d’un canvi, una revolució que provoca que, en paraules de la revistahi ha una erosió de la confiança en l’autoritat, una descentralització del poder i al mateix temps, tal vegada una fe més gran en els altres. El nostre sentit de la identitat és més variable, mentre que el nostre sentit de la privacitat s’expandeix. El que es considerava una intimitat ara es comparteix amb milions de persones amb tan sols prémer una tecla” (traduït de l’anglès original). La revista considera el creador de Facebook no només com un producte del nostre temps, si no també com un dels seus arquitectes.

Darrere de Zuckerberg, i també optant al preat nomenament, han quedat el president afganès Hamid Karzai, el moviment conservador nord-americà Tea Party, els miners xilens i, finalment, un personatge també molt mediàtic aquests darrers mesos a Internet: el portaveu (i un dels seus fundadors) de WikiLeaks, Julian Assange.

Tota una institució

El “Personatge de l’Any” (també conegut com a Persona de l’Any o, anteriorment, Home de l’Any) de Time és un guardó honorífic que s’entrega des del 1927 (la història de la revista es remunta fins al 1923). Aquest títol ha recaigut en personatges cèlebres de la darrera centúria com l’aviador i heroi nord-americà Charles Lindbergh (que fou el primer en rebre aquest títol), Gandhi (el 1930), el Papa Joan XXII (1962), o el president nord-americà John F. Kennedy (1961). També col·lectius (1960, científics nord-americans; 1966, la generació dels “baby boom”), objectes (1982, l’ordinador) i fins i tot planetes sencers (1988, la Terra en perill). Albert Einstein fou triat Personatge del Segle el 1999.

Tampoc s’ha lliurat de la polèmica; el 1938 i 39 els Homes de l’Any foren, respectivament, Hitler i Stalin (aquest darrer repetint el 1942), personificacions del terror i del cantó més fosc de l’ésser humà. Malgrat tot, cal reconèixer una cosa: van impactar, van deixar la seva empremta en la història i van influenciar, independentment de que millor hauria estat que no ho haguessin fet i no haver-ne d’estar parlant avui parlant, però van marcar la seva època sense cap mena dubte i, al cap i a la fi, el guardó de Time és per al personatge més destacat en allò bo o en allò dolent.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina