mbook, el MID amb forma de netbook més petit del món

Compartir

Mobile World Congress 2009Disposa d’un sol port USB però inclou connexió 3G amb una ranura per a inserir la tarja SIM. Cap perfectament en una butxaca.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Allò petit està de moda en el món de la informàtica, i com a prova d’això tenim l’èxit dels netbooks. La companyia coreana UMID pot presumir i amb raó d’estar més a la moda que ningú, ja que disposa d’un MID amb format netbook més petit que qualsevol altre.

Cal aclarir que existeixen MID’s més petits que aquest al mercat, però el seu format és diferent, acostumant a consistir en una pantalla a la qual se li connecta un teclat extern via USB o fins i tot Bluetooth, o bé amb un teclat lliscant com el d’alguns telèfons mòbils que no ofereix la comoditat d’un teclat convencional.

L’mbook, en canvi, presenta un format d’ordinador portàtil, amb una pantalla inclinable i un teclat que, si bé no és gaire còmode per les seves dimensions, sí que el podem posar en una posició més còmoda que la d’un MID tradicional.

L'mbook

Per mides, l’mbook és més semblant a un smartphone que a un portàtil (15,8 centímetres d’amplada per 9,41 de llargada i 1,86 d’alçada), però això no és un obstacle per a què dins seu hi bategui un cor d’Intel Atom a 1,1 o 1,33 GHz. amb 512 MB. o 1 GB. de RAM, i una unitat d’emmagatzemament d’estat sòlid (SSD) d’entre 8 i 32 GB. segons configuració.

Aquesta màquina sembla haver estat pensada com a solució integral a les necessitats d’alta (altíssima) mobilitat, ja que inclou el que és necessari per treballar al mateix temps que per gaudir de tot l’oci digital: sintonitzador de televisió digital compatible amb els estàndards T-DMB (Corea), DVB-T (Europa) i 1-Seg (Japó), connectivitat WiFi, WiMAX i ranura per a inserir un SIM 3G (amb el què ens estalviem haver d’utilitzar un mòdem extern).

En un aparell tan petit, un port USB ocuparia massa, pel què s’ha optat per incloure només un port mini-USB amb un cable convertidor. Evidentment, si necessitem connectar més aparells a aquest ordinador, haurem d’afegir un hub USB, però la idea és que aquesta màquina només l’emprarem "on the road", és a dir, sense haver-nos de parar a connectar-li gaire res més que una clau USB. També s’inclou una ranura Micro SD.

Per a la realització de videoconferències disposem d’una càmera web integrada de 1,3 Mpx. i la pantalla té una àrea de visualització de 4,8 polzades.

El millor d’aquesta màquina és que és un PC en tota regla, podent executar un Windows XP o una distribució de GNU/Linux.

La seva bateria té una durada estimada de cinc hores, el què a priori podria semblar poca cosa però que donada la mida que té, és més que correcte.

Resumint, una petita meravella que veurà la llum en unes poques setmanes a Corea però que encara podríem trigar algun temps més en poder veure a la resta del món, ja que s’està oferint a operadores per tal que sigui venut amb connexions 3G.

L'mbook

Guillem Alsina