MeeGo 1.0 continua la línia de Moblin amb retocs a la interfície d’usuari

Compartir

LinuxJa ha estat publicada la primera versió de la distribució de GNU/Linux producte de la fusió de Moblin (Intel) i Maemo (Nokia) per a netbooks i nettops. La versió per a smartphones veurà la llum en algun moment del mes vinent.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Durant la roda de premsa de Nokia en el passat Mobile World Congress, el fabricant finlandès va aparèixer de la mà d’Intel per anunciar que els seus respectius projectes Linux (Maemo i Moblin) es fusionarien per donar lloc a una distribució nova, MeeGo, que equiparia a netbooks, MID’s i smartphones.

Intel havia creat en el seu moment Moblin, basada en Fedora i que havia aconseguit la seva maduresa amb la versió 2, l’acurada i simple interfície d’usuari de la qual va captivar fins i tot els responsables d’altres distribucions, essent inclosa, per exemple, en openSUSE. L’objectiu d’Intel semblava ser el de poder oferir un sistema que funcionés com un guant en els seus processadors a més de suposar una alternativa de baix cost als sistemes operatius habituals (llegeixi’s, sobretot, Windows) en els ordinadors més econòmics i orientats a la connectivitat a Internet i a l’ús de serveis online, que és al que més s’orientava Moblin.

Per la seva banda, Nokia comptava amb llarga experiència en el món Linux, malgrat que restringida a la part de gamma alta del seu porfoli de productes, els Internet Tablet com el 770, l’N800 o l’N810, i el darrer exponent de la qual és l’N900, un autèntic ordinador amb funcions de telefonia. L’adquisició de Trolltech i, amb ella, el popular framework QT emprat a l’entorn KDE entre d’altres, completava en poques paraules els interessos de la companyia finlandesa en el terreny del pingüí, que van donar com a fruit l’excel·lent Maemo que ha mostrat la seva plenitud en l’N900.

MeeGo 1.0 s’ha presentat de moment per a netbooks i nettops, deixant per a aquest juny vinent la sortida de la seva versió per a smartphones. Tenim a la nostra disposició dues descàrregues diferents, una que inclou el navegador web Google Chrome (i, per tant, en la qual haurem d’acceptar la llicència EULA d’aquest), i una altra amb el seu homòleg lliure, Chromium.

Les claus d’aquest sistema són la simplicitat i la bellesa estètica en la seva interfície d’usuari (amb una gamma de colors molt acurada i elements molt treballats com les icones), i la facilitat d’ús, que el fan accessible a qualsevol perfil d’usuari. Malgrat que es pot classificar com un sistema d’arrancada ràpida i connexió a Internet secundari, per a treballar en moments puntuals, també pot exercir la funció de sistema operatiu principal del nostre ordinador sense gaires problemes.

MeeGo 1.0 

A partir d’aquí, les noves releases de MeeGo veuran la llum cada sis mesos, començant amb la versió 1.1 que sortirà publicada a l’octubre i inclourà suport per a dispositius amb interfície multitàctil com ara la nova generació de tablets. D’aquesta manera, MeeGo es postula com un rival per a Chrome OS.

Queda la incògnita de si aquest juny vinent veurem una actualització a MeeGo 1.0 per a l’N900, o bé si Nokia esperarà a la sortida al mercat d’un nou terminal. El nucli del sistema funciona en aquest telèfon que empra un processador Cortex-A8, pel que personalment m’inclino a pensar que serà factible actualitzar a MeeGo almenys en la seva versió 1.0, ja que a més la companyia finlandesa no ha tingut temps d’esprémer-li tot el suc comercialment parlant a aquest aparell, pel que MeeGo 1.0 podria ser un atractiu més per convèncer als usuaris que encara estan sospesant la seva adquisició.

Més informació

Especificacions tècniques de MeeGo 1.0

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina