MeeGo, un altre rival per a la conquesta dels televisors

Compartir

LinuxLa plataforma Linux que continua comptant amb el recolzament d’Intel ha presentat el seu grup de treball per a la implantació d’aquest sistema operatiu en el món dels televisors connectats. Podrà fer ombra a l’omnipresent Android?

Redacció – Malgrat que la defecció de Nokia podria haver suposat una considerable llosa (encara que sembla que la finlandesa continuarà vinculada al projecte però en menor mesura que el planificat inicialment) amb la què la plataforma basada en GNU/Linux i creada pel fabricant finlandès i la multinacional dels semiconductors Intel es perd l’estar en els smartphones d’una primera espasa com és la companyia d’Espoo, la vida segueix, i sembla que Intel si apostarà per MeeGo, quedant-se amb la tutela del petit.

Si en el Mobile World Congress d’enguany vèiem la presentació de prototips de tablet basats en aquest sistema operatiu i de la interfície que aquests oferirien, ara MeeGo ha presentat el nou grup de treball per a televisors.

Esgotat el filó de la TDT que va propiciar la venda de nous televisors i accessoris com descodificadors, ara a la indústria dels fabricants de maquinari i els proveïdors de continguts els toca reinventar-se una altra vegada per oferir alguna cosa més als compradors. I aquest afegit sembla apuntar en dues direccions: el 3D i els televisors connectats.

Aquests darrers necessiten d’un maquinari afegit al de reproducció de la imatge i el so, un microprocessador que pugui executar un sistema operatiu i una pila de protocols de comunicació, a més -òbviament- de la plataforma informàtica sota la qual operin. Actualment, la reina del mercat és Google amb Android, per la qual han apostat gegants de la talla de Sony o Samsung, malgrat que hi ha altres alternatives; Yahoo!, Microsoft i fins i tot la companyia de Steve Jobs amb el seu Apple TV desafien a la companyia del cercador amb les seves solucions.

Encara hi ha mercat, ja que les vendes ni tan sols s’han començat a escalfar, i tot i que MeeGo ha arribat amb un cert retard, encara li queda marge. Una altra cosa és com respondrà la indústria. Intel té prou força per a imposar la seva llei, però quedarà per veure si es llançaran uns pocs models només per compromís (com passa actualment per a alguns fabricants de smartphones amb Windows Phone 7), o bé si es convertirà en una veritable alternativa a Android. De moment, entre les companyies que recolzen a MeeGo en el terreny de la TV, cap nom conegut d’aquest sector: Intel, Nokia, Telecom Italia o MIPS. Cap senyal de Sanyo, Sharp, Philips o d’altres.

De moment tampoc hi ha producte per provar, ja que el grup de treball s’ha constituït i ara ha de crear les especificacions del sistema per al mitjà televisiu. L’eina bàsica de treball seran les llibreries QT, i segons informa la Linux Foundation en la seva nota de premsa, s’alliberarà codi dos cops l’any, durant el primer i el tercer trimestre.

MeeGo compta amb el suport oficial de la Linux Foundation.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina