MeePass, la identitat digital universal en el mòbil

Compartir

Mitjançant un programa disponible per a totes les plataformes del mercat, podem generar un codi de barres bidimensional al qual associar qualsevol mena d’acció possible, des de pagar en botigues fins a permetre el nostre pas a zones restringides d’un edifici a les quals tinguem accés.


Imatge promocional de MeePassGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un dels "sants greals" que busca desesperadament la indústria tecnològica és la identificació digital unívoca i universal, una mena de DNI que ens permeti des de pagar el cafè al bar de la cantonada fins a identificar-nos en un aeroport a l’hora d’anar a prendre un vol. Actualment ens trobem en una època en la qual s’estan presentant les primeres solucions que poden cobrir aquesta necessitat, i una de les empreses més prometedores en aquest sentit és la francesa MTag, que va estar present en el recentment celebrat Mobile World Congress de Barcelona.

MeePass és la solució que va presentar aquesta companyia, consistent en una aplicació que es descarrega al nostre telèfon mòbil i amb la qual generem, de manera segura, un identificador únic lligat a la nostra persona i al mateix terminal. Un dels avantatges respecte a altres sistemes semblants és que, en ser una aplicació que es descarrega i no un servei en línia, podrem fer-la servir i per tant identificar-nos fins i tot quan no tinguem cobertura. Tampoc necessitarem una connexió a Internet via 3G, per exemple.

MTag afirma orgullosa que el seu sistema és compatible amb tots els mòbils del mercat, ja que l’aplicació es troba disponible per als sistemes operatius Windows Mobile, Symbian, BlackBerry, el Mac OS X de l’iPhone (amb el què amb només això ja cobreix gairebé tot el mercat), la plataforma Android de Google, Java i per al menys conegut Brew, un entorn de programació creat per Qualcomm i emprat en els Skypephones.

La informació es troba protegida per una clau d’encriptació RSA de 1.024 bits, i l’usuari accedeix al codi amb un PIN personal. Cada cop es genera el mateix codi, però aquest té una caducitat determinada, pel que és gairebé materialment impossible actualment trencar la seva seguretat per força bruta. Un punt extra a favor és que el codi no és "intrusiu", és a dir, podem aportar les dades personals que vulguem a la nostra identificació. Per llegir un MeePass només caldrà un escànner normal i corrent i el programari adequat, ja que es tracta d’un codi de barres bidimensional.

Les possibilitats d’aquest sistema d’identificació són infinites: des del seu ús lligat a targes de fidelització d’establiments en les quals s’acumulen punts cada cop que comprem, fins a sistemes d’identificació que ens faciliten l’entrada a establiments com discoteques, carregant l’import de l’entrada al nostre compte corrent. O fins i tot per a establiments d’auto-servei, en els quals podríem pagar directament amb el mòbil.

De la mateixa empresa tenim MobileTag, una solució integrada que permet als telèfons mòbils llegir els codis de barres 2D, o tags (bidi’s a l’Estat Espanyol), simplement usant la càmera de fotos. Quan un usuari fa una foto a un tag, accedeix directament a un contingut, informació o servei.

Guillem Alsina