Més d’un terç de les apps del BlackBerry World són d’un mateix editor

Compartir

La revelació posa en dubte les afirmacions de la companyia canadenca sobre la bona salut de l’ecosistema d’aplicacions per a la seva plataforma de programari i terminals, encara que des de BlackBerry es minimitza l’impacte d’aquesta revelació.

BlackBerry World

47.000 de les més de 120.000 apps que BlackBerry afirma tenir a la botiga online de la seva plataforma de programari per als seus nous terminals amb BlackBerry OS 10, procedeixen d’un mateix editor: S4BB, de Hong Kong.

La fabricant canadenca lluïa orgullosa la xifra de 120.000 aplicacions que exhibia el seu market, en una mostra que és capaç d’oferir als usuaris tanta varietat com les dues principals plataformes del mercat, Android (Google Play) i iOS/iPhone (App Store).

El rotatiu en línia The Verge denuncia la situació, encara que sense indicar com ha obtingut la informació (si ha estat producte d’una investigació pròpia, o revelació d’una tercera part) ni especular sobre la relació entre S4BB i BlackBerry.

La primera cosa que hom pot pensar després de conèixer aquesta dada és que la productora de Hong Kong ha treballat a sou de BlackBerry per nodrir al màxim possible la seva botiga d’apps en vista a oferir una imatge de potencial d’elecció d’aplicacions per als consumidors que consideren l’elecció d’un dels dispositius de la canadenca. Preguntats al respecte per The Verge, des de BlackBerry només s’ha respost de manera generalista sobre l’estratègia de descobriment d’apps i la dinàmica del mercat per apuntar a una mena de “selecció natural” d’apps per part dels consumidors, titllant indirectament de spammer a l’editora de Hong Kong.

Però, i sobre la qualitat d’aquestes 47.000 aplicacions? Segons The Verge, algunes ofereixen serveis útils i es poden considerar d’una certa qualitat, mentre que d’altres no deixen de ser recopilatoris de fils RSS o llibres electrònics (ebooks) dels que la publicació online dubta fins i tot que els seus continguts hagin estat obtinguts legalment.

The Verge es fixa únicament en el BlackBerry World però, davant d’aquesta informació, ens podem preguntar si pot ser una pràctica habitual també en les altres plataformes de programari. La publicació nord-americana cita com a exemple contrari al de BlackBerry el que ha fet Microsoft amb la seva botiga virtual, limitant els uploads per dia que poden dur a terme els desenvolupadors i posant alguna altra mesura de salvaguarda però, tot i així, sempre podem dubtar que aquestes companyies no obrin una porta del darrere per a què productors d’apps en sèrie incloguin les seves creacions a les botigues virtuals.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: