Microsoft afina l’IE 9 enfront de la competència

Compartir

Internet ExplorerLa companyia de Redmond ha presentat una nova preview de la propera generació del seu navegador web, Internet Explorer 9, el qual i entre les seves principals característiques té incorporat el suport per a H.264 com a còdec de vídeo natiu per a l’HTML 5. També es millora la compatibilitat amb els estàndards web marcant un 83% en el test Acid3, i millorant el rendiment del motor JavaScript.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Microsoft va revelant cada cop amb més assiduïtat informacions sobre la propera versió d’un dels seus productes estrella, el navegador web Internet Explorer 9. Si fa poc més d’un mes va ser el fet de que suportarà tant Flash com Silverlight mentre avançava que H.264 era el còdec de vídeo triat per la companyia de Redmond com la seva opció per a vídeo natiu en l’HTML 5, ara aquest particular es veu confirmat amb una nova preview d’IE9, la tercera.

JavaScript més ràpid

Quelcom que tot navegador web necessita avui en dia és un motor de processament de JavaScript més ràpid, ja que aquest llenguatge es troba a la base de les modernes aplicacions web, i a cada nova versió dels principals fabricants d’aquests programes, el de l’execució més ràpida de JavaScript n’és un element principal.

Microsoft no n’és una excepció, i la preview 3 de l’IE 9 ja millora respecte a la seva versió anterior, posant-se a l’alçada de competidors com ara Safari o Firefox, però encara a una certa distància de Chrome, que per ara sembla tenir el motor de JavaScript més ràpid del mercat.

Més compatibilitat amb els estàndards

Internet Explorer 9 treu bona nota en l’examen del test Acid3 per a comprovar el compliment de qualsevol browser amb els estàndards marcats pel W3C: 83 punts sobre 100. Aquest particular, el del compliment amb els estàndards, sempre ha constituït un maldecap per a Microsoft, que fa anys va criar la fama de saltar-se’ls a la seva conveniència i ha viscut amb ella fins avui.

Guanyador H.264?

Amb aquest moviment per part de Microsoft que la companyia de Redmond ja havia avançat, el còdec H.264 s’erigeix en virtual guanyador de la contesa que ha enfrontat a aquest amb altres com Theora, recolzat aquest darrer per la Fundació Mozilla i Opera.

El motiu per a aquest suport és que Theora és un còdec lliure i, per tant, no està subjecte a royaltys, essent barat d’implementar en qualsevol navegador web. L’elecció per part del W3C d’H.264 o qualsevol altra opció subjecta a patents, perjudicaria sense cap mena de dubte a les petites empreses i les iniciatives independents que es dediquin a la producció de navegadors web.

Per a Opera, per exemple, suposarà un augment dels costos per a una economia que es nodreix, essencialment, dels desenvolupaments a mida per a fabricants de telèfons mòbils i d’altres aparells electrònics com Nintendo (el browser de la Wii és d’Opera). Haver d’augmentar el preu que cobra per aquests desenvolupaments perjudicaria probablement el seu negoci, i més en els temps que corren.

Per part de Mozilla, el pagament dels royaltys pot minvar les arques de la Fundació, que ja per la seva mateixa naturalesa no neda en l’abundància.

Malgrat tot, em pregunto si el pagament d’aquests royaltys serà realment tan elevat, o bé si la protesta per part tant de Mozilla com d’Opera no s’ha exagerat, tot i que el que si tinc clar és que pel bé dels estàndards web, la millor opció seria triar un còdec que permetés als petits projectes tirar endavant sense haver d’abonar cap quantitat, fet que ens porta indefectiblement a un còdec lliure.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina