Microsoft anuncia l’obertura de part del seu programari als seus rivals per tal de millorar la interoperabilitat

Compartir

Entre els programes inclosos en aquesta iniciativa s’hi compten el servidor Exchange i el propi sistema operatiu de la multinacional nord-americana.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Pocs podien imaginar que a dia d’avui la companyia fundada per Bill Gates realitzés un anunci com aquest, més que res per la seva tradició d’hermetisme pel que fa als secrets de les seves aplicacions estrella, Windows i Office. Però els aires que bufen a favor de l’obertura de codi en la indústria en general i la pressió judicial cada cop més gran a la qual s’està veient sotmesa, semblen haver motivat aquesta acció.

El motiu del tancament amb pany i clau (o en la mesura del possible) dels seus productes, ha estat sempre per a Microsoft el protegir la seva inversió en R+D (recerca i desenvolupament) i propietat intel·lectual. No debades, la de Redmond és una de les empreses del món que inverteix més quantitat de diners i recursos en investigació de nous productes.

En un moviment sorpresa, Microsoft ha començat a facilitar públicament informació clau sobre el seu sistema operatiu (Windows Vista i el futur Server 2008), paquet ofimàtic (Office), servidor de correu (Exchange) i altres aplicacions per facilitar la seva interoperativitat amb productes de la competència. Concretament, s’ha fet amb documentació sobre les API’s (Application Program Interface) i protocols que permeten comunicar els seus productes amb altres programes. I, segons el mateix comunicat, aquesta és només la primera d’una sèrie d’accions orientades a satisfer les autoritats reguladores del vell i el nou continent.

Fins ara, la informació tècnica proporcionada per la companyia de Redmond per facilitar la interoperativitat dels seus productes amb els de la competència es donava només signant un contracte i previ pagament d’una quota de royalties que, tot i ser baixa, dissuadia a programadors independents i petites companyies. A partir d’ara la informació es publicarà a la web de Microsoft i serà accessible lliure i gratuïtament.

Especialment benvinguda serà la informació tècnica sobre Exchange, que permetrà la creació de programes de correu electrònic i calendari compatibles amb aquest servidor, així com altres servidors alternatius al programari de Microsoft. Aquesta és una "reclamació" que es deixa sentir des de fa temps en els àmbits professionals del món de la programació.

Malgrat tot, cal recordar que la companyia de Redmond introdueix novetats en cada nova versió que deixen de guardar una certa compatibilitat cap enrere, pel què caldrà veure com es comporta a partir d’ara per a què la informació tècnica que s’ha presentat continuï essent vàlida dins d’uns mesos o alguns anys.

Més informació:

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2008/feb08/02-21ExpandInteroperabilityPR.mspx

Guillem Alsina