Microsoft comença a tallar-li l’oxigen al Windows XP

Compartir

Internet ExplorerEl nou Internet Explorer 9 no serà compatible amb el veterà sistema operatiu, estant disponible només per a Windows Vista i 7. XP encara té un 65% del mercat mundial dels sistemes operatius.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La conferència per a desenvolupadors MIX10 celebrada per Microsoft fa uns dies a Las Vegas fou el marc triat per a ensenyar una vista prèvia del que serà la propera versió del navegador web de la companyia de Redmond, Internet Explorer 9.

Microsoft no deixa de banda el motor de renderització Trident tot i els múltiples suggeriments que se li han fet per tal que dugui a terme el mateix moviment que Apple va fer per al Safari: confiar en un motor de renderització estàndard (en aquest cas WebKit, basat en KHTML) i construir tota la resta que inclou un browser.

La companyia de Steve Ballmer està gairebé obligada a mantenir el seu propi motor de renderització per diferenciar-se de la seva competència i continuar facilitant la creació d’aplicacions en línia (generalment les realitzades a mida per als grans projectes) que depenguin del seu browser i, per tant, del seu sistema operatiu.

El que sí canviarà és el motor d’execució de JavaScript amb un nou desenvolupament anomenat Chakra. Per accelerar l’execució del codi JavaScript, Chakra crea un nou thread d’execució que en ordinadors amb xips multinucli, s’executa en un altre core diferent del que porta el pes d’execució de la pàgina web, amb la qual cosa pot treballar ambdós elements en paral·lel.

La renderització dels diferents elements presents en una pàgina web (text i gràfics) també aprofitarà el maquinari, emprant les capacitats de les targes gràfiques de nova generació, accelerant d’aquesta manera el procés. Amb això, Microsoft busca posar al seu Internet Explorer a l’alçada dels navegadors més ràpids del mercat com són Google Chrome, Firefox o Opera.

Pel que fa a la compatibilitat amb els estàndards web, i malgrat haver millorat respecte a la versió immediatament anterior del mateix navegador (IE 8), el nou Internet Explorer de Microsoft aconsegueix en el test Acid3 un resultat força pobre: 55 sobre 100. També s’ha inclòs suport per al format d’imatge SVG, al grup de desenvolupament del qual es va afegir la companyia de Redmond a principis del febrer.

Dins del suport que ofereix aquesta nova versió per a l’estàndard HTML 5 (actualment en la fase final de desenvolupament), el còdec de vídeo triat per Microsoft com a natiu és l’H.264, que també fou en el seu moment el triat per a YouTube.

Però sense cap mena de dubte, la novetat més destacada és que aquest programari no podrà ser instal·lat en Windows XP, almenys en la previsió existent fins a la data.

Acaparant més del 65% del mercat, Windows XP porta una vida útil molt longeva (data del 2001, i nou anys és tot un món en tecnologia) i s’erigeix en una dificultat per a l’adopció d’altres versions de la plataforma de Microsoft. Si funciona, en molts casos els usuaris són poc inclinats a actualitzar a una versió superior, ja sigui Vista o 7.

En el cas de Vista, la cosa està clara: la mala acollida del públic juntament amb les males crítiques dels mitjans especialitzats han provocat el rebuig dels usuaris. Windows 7, en canvi, ha recollit molt bones crítiques gràcies al procés de construcció d’aquesta nova versió, a base de corregir les imperfeccions de Vista, amb la qual cosa el nou sistema gaudeix del millor del seu predecessor sense els seus problemes.

I malgrat el gran èxit de 7, aquest sistema "només" té un 9% del mercat enfront d’un 16% de Vista. XP és, de sobres, el sistema operatiu més popular del mercat, i encara es pot trobar fins i tot en màquines noves (netbooks i opcions de downgrade). És per això que la tasca de Microsoft consisteix en minar gradualment les seves possibilitats per tal de fer més atractiu al seu darrer sistema i anar forçant gradualment la migració dels usuaris d’XP existents. En aquest sentit, la impossibilitat d’instal·lar IE 9 en el vetust sistema operatiu és una manera més de pressionar als usuaris, que no es podran actualitzar a menys que disposin de Vista o 7.

Versió de test disponible per a descàrrega

Microsoft ha publicat un lloc web des del qual es pot descarregar una versió de test de l’Internet Explorer 9. Aquesta és indicada per a la realització de proves de compatibilitat o per a usuaris avançats que vulguin provar les darreres novetats d’aquest browser, però no per a sistemes de producció.

Més informació

Entrada en el bloc oficial d’Internet Explorer en la qual s’hi detallen totes les novetats de l’IE 9

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)