Microsoft continuar? subministrant Windows XP per als ordinadors ultraport? tils de baix cost

Compartir

Aquesta versió del penúltim sistema operatiu de Microsoft es trobarà a disposició de fabricants i integradors fins al juny del 2010, un any després que es deixi d’instal·lar a la resta dels ordinadors portàtils i de sobretaula.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El ja veterà sistema operatiu de la companyia de Redmond podria viure una segona joventut gràcies als ordinadors ultraportàtils de baix preu com l’XO del projecte OLPC o l’Eee PC d’Asus, que tan de moda s’estan posant actualment.

El moviment del gegant de Redmond persegueix destronar a Linux com el "rei" d’aquest tipus de màquines, ja que fins ara el sistema del pingüí ha equipat a la majoria de les iniciatives de màquines ultraportàtils de baix cost com els abans esmentats XO i Eee, malgrat que cap dels dos ha tancat la porta al sistema de Microsoft: el primer mitjançant un acord dut a terme personalment pel fundador del projecte OLPC, Nicholas Negroponte, i l’ex-president de Microsoft, Bill Gates, a qui els uneix una amistat personal de diversos anys. En el segon cas, la màquina d’Asus incorpora un DVD amb els drivers i aplicacions necessaris per a què Windows XP pugui instal·lar-se i funcionar correctament.

Linux és una solució ideal per reduir el cost d’aquestes màquines, que és precisament el que la filosofia de les mateixes (oferir una gran portabilitat encara que sigui a costa de prestacions reduïdes per un preu realment mòdic) obliga a fer. A més, l’ampli ventall d’opcions per a configurar una màquina com els diversos gestors de finestres i entorns d’escriptori que van des dels més rics i que consumeixen més recursos fins als més senzills però lleugers, permeten al fabricant la flexibilitat d’adaptar a la seva creació un sistema realitzat com un vestit a mida.

Així doncs, la companyia de Redmond no vol veure el futur del seu actual domini en el segment dels sistemes operatius compromès per l’expansió de Linux en una classe de màquines de la qual se’n preveu una gran explosió a curt/mitjà termini, amb vendes no només per a països de l’anomenat "tercer món" (amb menor poder adquisitiu; tercer món té una connotació despectiva pròpia d’un terme encunyat en els països occidentals), sinó també en llocs com l’Europa Occidental o Amèrica del Nord.

Molts usuaris empren i empraran els ordinadors ultraportàtils com a complement de les seves màquines desktop, sincronitzant ambdós dispositius per intercanviar informació, pel què si s’acostumen a Linux a l’ultraportàtil és possible que també sentin la temptació de canviar al sistema del pingüí en el seu sobretaula o portàtil més potent. La missió de Microsoft és, òbviament, impedir que es doni aquesta situació.

Concretament, la versió que es posarà a disposició de fabricants i usuaris serà Windows XP Home, la més simple (almenys en teoria) pel que fa a gestió per part de l’usuari final, i estarà disponible fins al 30 de juny del 2010, un any després que hagi deixat d’estar-ho per a ordinadors de sobretaula i portàtils més potents.

Windows XP Home estarà a l’abast dels fabricants i integradors de ultraportàtils en format OEM, per a instal·lació en màquines noves. Microsoft ha publicat en el seu lloc web una secció dedicada a oferir el suport i informació necessària per al funcionament d’XP Home en aquest tipus d’equips.

També s’ha deixat clar que aquesta serà l’única versió de Windows XP que sobrevisqui a la "mort" d’aquest sistema operatiu, la fabricació del qual serà suspesa aquest juny vinent i el seu subministrament als integradors un any més tard. Microsoft vol potenciar a Windows Vista malgrat que ha hagut d’augmentar el període de vida de l’XP degut a la demanda del mercat, i que l’èxit del nou sistema es basa sobretot en les vendes d’ordinadors nous.

Més informació:

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/features/2008/apr08/04-03xpeos.mspx

Guillem Alsina