Microsoft contribueix a Linux amb codi font?

Compartir

GNU/LinuxLa companyia de Redmond ha proporcionat al grup de desenvolupament del nucli de Linux, el codi font dels drivers que estabilitzen el sistema del pingüí quan aquest s’executa virtualitzat sobre Windows 2008 Server.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si, encara que no ho sembli, heu llegit bé el títol: Microsoft contribueix a la comunitat Linux amb codi font. Impensable fa uns anys… perdó, gairebé seria millor dir que impensable fa unes hores. De fet, Microsoft -i li pesi a qui li pesi- disposa des de fa temps d’un programa de codi font lliure i obert, que redunda en benefici de la comunitat de programadors que treballa amb les seves eines i també en el de tota la comunitat, malgrat que és vist amb certes suspicàcies per alguns dels defensors més acèrrims de la filosofia del programari lliure, que veuen en la multinacional nord-americana fundada per Bill Gates el principal enemic.

El codi font cedit consisteix en els drivers necessaris per a estabilitzar el nucli de Linux de cara a l’execució d’aquest sistema virtualitzat sobre Windows Server 2008 Hyper-V, totalitzant unes 20.000 línies de codi.

Malgrat que pot ser considerada una cessió de codi de poca importància, el fet de que Microsoft hagi contribuït per primera vegada a la plataforma que rivalitza directament amb la seva en el terreny dels servidors, és quelcom històric. En aquest cas no importa tant la funcionalitat, quantitat i qualitat del codi, com si el fet de que Microsoft entaula “relacions diplomàtiques” amb els màxims representants de Linux i, per extensió, de la comunitat del programari lliure. Amb molta anterioritat, alts càrrecs de la companyia de Redmond com Steve Baller i el mateix Bill Gates, es van riure públicament de Linux i fins i tot el van titllar de “comunista”, un insult amb connotacions molt greus en el món polític i econòmic nord-americà.

Evidentment, en el comunicat oficial emès per Microsoft, i que consisteix en una entrevista a Sam Ramji (Director Sènior de Plataforma Estratègica a Microsoft) i Tom Hanrahan (Director del Centre de Tecnologies Obertes de Microsoft) realitzada internament, es parla del benefici dels clients de la companyia de Redmond facilitant la interoperativitat entre les dues plataformes per tal de facilitar la llibertat d’elecció.

L’obertura i alliberament d’aquest codi font es fa sota la versió 2 de la llicència GPL, quelcom fonamental per tal de poder-lo utilitzar en el nucli del sistema operatiu del pingüí, ja que aquest no ha adoptat la versió 3 de la mateixa llicència. De moment, el moviment de Microsoft ha estat ben rebut per la comunitat linuxera en general, amb algunes excepcions.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)