Microsoft detalla la seva aposta per la plataforma ARM

Compartir

En un article publicat en la seva MSDN, la companyia de Steve Ballmer revela que no hi haurà compatibilitat cap enrere en ARM i que totes les futures versions del seu sistema seran més properes del que ens pensem.

La nova interfície de Windows 8, Metro

Si Windows 7 ha estat una fita important en la història de Microsoft, ningú dubta que Windows 8 marcarà de manera important un abans i un després en el desenvolupament del seu sistema operatiu per, principalment, dos motius: nova interfície gràfica i suport per a l’arquitectura ARM.

Sobre aquest darrer aspecte, hi ha curiositat per a saber com serà i quines funcionalitats tindrà, i Microsoft ha parlat per fi alt i clar. I ho ha fet a través del blog per a desenvolupadors de la xarxa MSDN, en el qual fa uns dies va publicar un extens article detallant les funcionalitats i interioritats del seu sistema per a ARM i, amb això, responent als dubtes de molts.

Totes les versions de Windows 8 compartiran una mateixa interfície gràfica, un mateix look&feel que permetrà als usuaris abstraure’s del maquinari per a centrar-se en una única experiència d’usuari independentment del fabricant del maquinari i de la plataforma que aquest hagi triat (ARM o x86).

Però les semblances no es quedaran només en l’exterior, en la interfície: Microsoft admet que aquesta versió per a ARM comparteix molt codi font amb les altres, en clara referència a la versió per a x86 i, fins i tot, a Windows Phone 8.

Windows 8 sembla anar un pas més enllà del tradicional Windows no només en els aspectes tècnics i d’usabilitat; juntament amb Windows Phone 8, i gràcies al kernel que ambdós sistemes compartiran i als estàndards de programació comuna, constituiran dos caps d’una plataforma, molt més properes que abans. ¿Potser el futur Windows 9 (o com es decideixi anomenar-lo en el moment) constitueixi una única plataforma per als diferents tipus de dispositius adaptant-se al diferent maquinari i mostrant una determinada interfície en conseqüència?

Cal no oblidar que el look&feel de Windows 8 beu directament de les fonts de Windows Phone 7, i que hi haurà més punts en comú entre la plataforma mòbil i la de sobretaula de Microsoft que abans. Crear una plataforma unificada amb dos caps donaria l’oportunitat, per exemple, de córrer la mateixa aplicació en el nostre telèfon o tablet que en el nostre portàtil, presentant en cadascun dels dispositius una interfície adequada a la mida de pantalla i les funcionalitats necessàries en cada entorn. Un avantatge sobre altres sistemes que només disposen de versió per a escriptori o per a gàdgets mòbils.

Adéu a un mòdul de compatibilitat cap enrere

En l’article del seu blog per a desenvolupadors, Microsoft aclareix els dubtes d’aquells que es preguntaven si existiria alguna manera d’executar les aplicacions existents de Windows per a x86 en un sistema ARM. I la resposta és que no.

L’única compatibilitat que hi haurà entre ambdues arquitectures serà la proporcionada per les aplicacions pensades i escrites per a la interfície Metro, i no disposarem de cap eina més que permeti executar codi compilat per a l’arquitectura x86 en màquines ARM.

Això implica un tall total i absolut amb l’herència del passat de Windows, tall que no es produirà amb la versió 8 per a màquines x86, però que obligarà a adaptar les aplicacions existents al nou sistema si es vol que corrin en ambdues arquitectures. Això, atès que el paradigma d’interfície gràfica canvia substancialment respecte a Windows 7, no serà una tasca que s’hagi de fer només per a una plataforma en concret, si no que serà recomanable dur-la a terme per part de tots els desenvolupadors per adaptar les seves creacions al nou tipus d’interfície. Si tal adaptació es du a terme amb les noves eines de programació, a partir d’un sol codi font ja es podrà compilar per a les dues plataformes maquinari.

Entre aquestes aplicacions tindrem la popular suite ofimàtica Office, que estarà disponible tant per a ARM com per a x86. La interfície i funcionament de Word, Excel, PowerPoint o OneNote s’adaptaran al seu ús en pantalles tàctils per a tablets.

Més informació

Article de la MSDN sobre Windows 8 en ARM

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: