Microsoft detalla quines seran les edicions de Windows 8

Compartir

La versió per a ARM comptarà amb Office ja instal·lat per defecte, mentre que no podrà executar el reproductor multimèdia Windows Media Player.

Aquest dilluns passat, i a través del blog oficial de Windows, Microsoft va donar a conèixer les edicions en les quals s’oferirà la propera versió del seu sistema operatiu (Windows 8) al gran públic.

Tot i que el sistema operatiu en essència és un de sol, aquesta base comuna “s’empaqueta” amb algunes diferències entre l’una i l’altra edició com, per exemple, les funcionalitats que proporciona cadascuna o les seves capacitats (nombre d’usuaris simultanis connectats en remot, etc.).

Així ha estat en versions anteriors del sistema, com XP (Home i Professional) o Vista (Starter, Home Basic, Home Premium,…), i no serà una excepció en Windows 8.

En aquest darrer veurem una gran simplificació respecte al nombre de versions o edicions que teníem fins ara, doncs passarem només a tres: dues per les arquitectures x86/64, i una per a tablets ARM.

Per a PC’s i tauletes sota arquitectura x86/64 tornarem al mateix esquema que ja va seguir Windows XP, i pel que simplement haurem de diferenciar entre usuaris domèstics i professionals.

Windows 8 “a seques” serà el nom de l’edició per als consumidors finals, que podrà ser actualitzat des de Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium, i tindrà les mateixes funcionalitats que Windows 8 Pro (com el seu nom indica, la versió per a professionals en màquines x86/64) menys la possibilitat d’afegir-se a dominis, algunes funcions d’encriptació i de virtualització.

Windows RT serà el nom triat per a l’edició per a màquines ARM. Sorprenentment, aquesta comptarà amb la suite ofimàtica Office (Word, Excel, PowerPoint i OneNote) ja inclosa, mentre que en qualsevol de les dues edicions per a màquines x86/64 haurà de ser adquirida a part.

Aquesta versió per a màquines ARM també proporcionarà la possibilitat d’encriptar tot el dispositiu, una cosa que no es podrà fer amb les altres dues versions.

La instal·lació de programes compilats per a x86/64 no està prevista en Windows RT, ni per mitjà d’algun sistema d’emulació. Per a això, haurem d’esperar a veure si algun proveïdor de programari de virtualització com VMware, treu alguna solució per cobrir aquesta possible i probable necessitat dels usuaris.

La versió per a ARM tampoc comptarà -i aquesta és una dada curiosa- amb el reproductor multimèdia Windows Media Player. Els motius d’aquesta mancança no han estat explicats ni s’expliquen fàcilment si hem de recórrer a motius estratègics.

Finalment, aquesta versió per a ARM tampoc comptarà amb totes les funcionalitats que ofereix Windows 8 Pro i que no té el Windows 8 “a seques”.

Per conèixer els respectius preus i més detalls haurem d’esperar encara alguns dies més.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: