Microsoft donarà una lliçó de disseny web amb la propera renovació del seu lloc

Compartir

La futura nova web de Microsoft, inspirada en les directrius de disseny de Metro, no necessitarà d’una versió per a smartphone, PC/tablet o altre tipus de dispositiu com ara televisors, ja que es recomposarà automàticament depenent de cada pantalla.

La companyia de Redmond ha penjat online una preview de la que està destinada a ser la seva propera pàgina web (a la que, per cert, he estat incapaç d’accedir, però de la que se’n fan ressò diferents rotatius com Neowin), i que està construïda basant-se en l’estil “Metro” que s’ha fet famós gràcies a Windows Phone 7 i Windows 8.

Captures de la propera web de Microsoft en diverses mides. Imatge resident al lloc web de Forbes i enllaçada directament

Captures de la propera web de Microsoft en diverses mides. Imatge resident al lloc web de Forbes i enllaçada directament

La renovació no només és estètica; allò que pot impactar més a nivell tècnic i per als dissenyadors de pàgines web és que el nou disseny del lloc de la companyia serà “responsive” (literalment, sensible), el que significa que s’adaptarà al moment a qualsevol format i mida de pantalla.

Fins ara, i per treballar amb els diferents tipus de dispositius que els usuaris tenen al seu abast, els dissenyadors havien de crear versions dels seus llocs separades per a pantalles convencionals (d’unes 11 a 17 polzades) i mòbils (smartphones i tablets). La proposta que adopta Microsoft (i que no ha estat inventada per ella) és un sol lloc dissenyat de tal manera que s’adapti perfectament a qualsevol tipus de pantalla.

Això donarà la facilitat de visualitzar la pàgina tant en un smartphone, com en un tablet o netbook, un ordinador d’escriptori, o un televisor, havent de preparar una sola font des de la qual beuran tots aquests dispositius.

També cal preguntar-se si la companyia de Redmond voldrà marcar tendència en el camp del disseny de llocs web (quelcom que, d’altra banda, es guanyaria per dret propi amb aquesta creació), o bé si això només serà el primer pas de la sortida al carrer d’un nou conjunt d’eines i “toolkits” de Microsoft per a desenvolupadors de llocs.

Amb un ecosistema d’aplicacions cada cop més dominat pel cloud i el SaaS (Software as a Service, aplicacions en línia en règim de lloguer per part de les empreses) i els programes que s’executen en el servidor a través d’un navegador web, és lògic que Microsoft tingui un ull posat en aquest segment, i un framework per a creació de pàgines web basat en Metro podria ser només el principi del llançament d’una sèrie d’eines que facilitessin la creació d’apps online… potser lligades a la seva pròpia plataforma Windows i al navegador web Internet Explorer.

En el canviant entorn que he descrit, i en el qual les aplicacions es converteixen en serveis que s’independitzen del sistema operatiu, aquesta és una de les poques vies que li queda a la companyia de Redmond per mantenir-se com a virtual monopoli (o, almenys, amb la quota majoritària) en el mercat informàtic.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: