Microsoft ens presenta el seu Windows 7 en el SIMO

Compartir

SIMO Network 2009La companyia de Redmond s’ha envoltat dels seus partners per a presentar els seus més recents productes, malgrat que realment foren Windows 7 i les seves novetats els que van monopolitzar la presentació.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un dels atractius de l’edició d’enguany del SIMO ha estat la presentació en societat de Windows 7, quelcom del que ja en vam informar puntualment al seu moment. Cal indicar que poc o res més es podia afegir d’un sistema que, contravenint la norma habitual de Microsoft, ha viscut un procés de desenvolupament molt obert de cara als usuaris, amb una beta i una release candidate que podien descarregar-se gratuïtament des d’Internet.

En la seva presentació, Microsoft ha fet especial insistència en les capacitats del nou sistema dirigides a l’àmbit corporatiu, lògic tractant-se d’una fira professional, tot i que tampoc ha oblidat esmentar les novetats per al mercat “mainstream”.

El temps d’arrencada del nou sistema és inferior al del Vista, un aspecte que havia generat moltes crítiques entre els usuaris. Des de la companyia de Redmond afirmen que el temps que transcorre entre que es prem el botó d’arrancada de l’ordinador fins que es presenta l’escriptori del Windows no arriba als 20 segons amb un PC convencional… és clar que convencional significa una màquina que, com a mínim, pugui executar Vista amb fluïdesa.

Mentre estem treballant, podem tenir un nombre més gran de finestres obert, fins a 50 sense que baixi el rendiment de la màquina. Aquestes finestres s’organitzen en la renovada barra de tasques, que millora els nous aspectes ja presentats en Vista i que ens facilita, per exemple, veure miniatures (thubnails) de les finestres que tenim agrupades sota un únic botó de la barra de tasques.

El canvi entre aplicacions també s’ha agilitzat. Ara n’hi ha prou amb “sacsejar” la finestra de l’aplicació que tenim en primer pla (amb el punter del ratolí, es sobreentén) per netejar el fons de l’escriptori d’altres aplicacions que tinguem en segon pla i, de la mateixa manera, tornar a restaurar l’escriptori al seu estat anterior. Per a maximitzar, per exemple, només hem d’acostar la finestra a la part superior de la pantalla.

Aquestes característiques s’assemblen molt a les facilitats incloses en el Mac OS X per a facilitar la tasca diària dels usuaris, encara que no és l’únic element de la plataforma d’Apple en el que Microsoft s’ha inspirat…

Cerques més ràpides

Un dels elements que es van destacar com a més innovadors en la presentació fou el sistema de cerques, que empra el motor de Bing i permet definir l’àmbit de la nostra cerca, ja sigui en la màquina local, la nostra intranet corporativa, Internet o un conjunt de diversos d’aquests dominis. És el que a Microsoft coneixen com a “Cerca Federada”.

La potència d’aquest nou sistema també es pot veure en començar a obtenir resultats a mesura que introduïm les paraules clau per a la nostra cerca, una funcionalitat que el Spotlight del Mac OS X incorpora des de ja fa temps.

La presentació en mode preview dels documents que troba el sistema com resultat d’una cerca també és una altra de les novetats incloses en aquest aspecte.

Entorn multitàctil

L’estratègia de consum de masses passa, per a Microsoft, per la interfície multitàctil, comptant com a principal aliat per “evangelitzar” de les bondats d’aquesta manera d’interactuar amb l’ordinador, amb Hewlett-Packard. El fabricant nord-americà ha presentat també al SIMO els productes que llançarà al llarg dels propers mesos, i que inclouen una àmplia gamma de portàtils professionals i de consum que compten amb pantalles multitàctils.

Encriptació d’unitats externes

Les funcionalitats del sistema d’encriptació Bitlocker s’amplien per tal de permetre encriptar unitats d’emmagatzemament externes com ara pendrives USB, i no només el disc dur, quelcom que sense cap mena de dubte serà molt pràctic per a aquelles persones que hagin de treballar amb informació sensible. Un únic problema se’ls presentarà: només podran utilitzar aquests dispositius en plataformes Windows, i és possible que els limiti a la versió 7 i no funcioni amb unitats externes en Vista.

Seguretat avançada en xarxa

Gràcies a la funcionalitat Application Locker, l’administrador d’una xarxa local podrà definir quines aplicacions corporatives residents al servidor poden executar els usuaris en els seus terminals.

Per accedir des de fora de la xarxa local a les seves dades i recursos (programes, unitats de xarxa compartides, impressores), només serà necessària qualsevol connexió a Internet, creant-se una connexió VPN segura. Durant la conferència no es va donar cap indicació sobre el tipus de seguretat ni les tecnologies/protocols emprats.

Altres novetats

  • Els gàdgets ara es poden moure lliurement per l’escriptori i deixen d’estar lligats a la barra lateral.

  • Optimitza la gestió de l’energia, ampliant l’autonomia dels equips portàtils.

  • Compatibilitat comprovada amb més de 80.000 dispositius de maquinari.

  • Actualitzacions de programari (incloent el mateix sistema operatiu) centralitzades des d’una imatge penjada en el servidor local.

Microsoft és optimista amb aquest nou Windows, i ha anunciat que preveu arribar als 200 milions de llicències venudes a tot el món a finals del 2010, una xifra que no crec pas que li sigui difícil d’abastar ja que, a més de comptar amb una excel·lent rebuda demostrada amb la beta i la RC1, Windows 7 sortirà preinstal·lat amb totes les màquines noves a partir del 22 d’octubre, pel què pràcticament totes les vendes d’ordinadors nous en el món a partir d’aquesta data significaran una llicència més venuda per a la companyia de Steve Ballmer.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)