Microsoft es juga el seu futur si no entra al mercat dels tablets ja

Compartir

WindowsTot i que la companyia de Redmond va anunciar al CES que la propera versió del Windows (que de moment rep el nom de 8) serà compatible amb sistemes SoC basats en arquitectura ARM, la immediatesa mana, i els usuaris s’estan acostumant massa a Android, fet que els podria donar peu a abandonar la plataforma de Microsoft.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si, Windows 8 serà compatible amb ARM i la seva interfície serà més còmoda per als usuaris de dispositius amb pantalla multitàctil, molt bé, però… fins llavors què?

La fita de veure un Windows funcionant sobre ARM li ha semblat a més d’un quelcom fantàstic, però serà la propera versió que veurà la llum en un parell d’anys. El pitjor que li pot passar a Microsoft durant aquest període de temps és, com ja havia comentat amb anterioritat, que els usuaris s’acostumin massa a Android, que no només està preparat per a funcionar en tablets lleugers tipus iPad, si no que està començant a tenir un èxit notable en aquests, malgrat que no arribi ni de lluny als números de l’iOS amb l’iPad.

Els fabricants ho tenen clar: una oferta diversificada de tablets lleugers de 7” o 10” basant-se en xips ARM (el Snapdragon de Qualcomm ha tingut un cert èxit fins ara, però Tegra 2 promet i molt i aquest CES ha demostrat el gran entusiasme que la indústria sent per ell) funcionant amb Android, i els tablets de gamma més alta (tablets-PC a l’estil clàssic en tota regla) funcionant amb Windows 7, la interfície del qual no és gaire còmoda en entorns multitàctils si no és que el fabricant del maquinari la personalitza amb una eina pròpia.

Com ja vaig dir, el pitjor que li pot passar a Microsoft és que l’usuari s’acostumi a utilitzar una cosa diferent i que identifiqui això amb un tipus de màquina determinada. És el que li està passant en els smartphones, que l’usuari ja concep amb Android, iOS o Symbian, però que li costa veure amb Windows (malgrat que Phone 7 es mereix consideració, perquè al meu parer està veritablement ben fet, almenys pel que fa a interfície gràfica i fluïdesa en el treball), pel que Microsoft no està guanyant adeptes en aquest terreny.

Dos anys són molts, prou per a què Google es faci amb el monopoli dels tablets que no siguin l’iPad, i a Windows 8 li costi entrar en aquest segment, fins i tot amb tot el pes que la companyia de Redmond té comercialment. I és que en darrer terme, i per molt que els fabricants puguin treure màquines amb aquest sistema, els consumidors poden ser poc inclinats a adquirir-les perquè el sistema i la interfície d’usuari que identificaran amb el tipus de màquina -allò que tenen els seus “amics i coneguts”- sigui Android i, per tant, tal com no conceben un portàtil o sobretaula sense Windows tret que sigui un Mac (i d’aquí la clau del fracàs de Linux en els escriptoris domèstics), no concebran un tablet sense Android, serà per a ells “l’estàndard”.

Microsoft necessita un sistema lleuger per tal de poder competir de tu a tu amb Android i fins i tot amb l’iPad, i aquest sistema al meu parer no pot ser altre que Windows Phone, segurament amb una interfície modificada per adaptar-se a una major amplitud de pantalla. Encara que sigui a costa de sacrificar compatibilitat amb els desktop. Un retard de dos anys pot ser fatal per a Microsoft quan els tablets s’hagin consolidat i molts usuaris els comencin a comprar com a màquina única, doncs ja seran prou potents per a no requerir quelcom amb més possibilitats.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina