Microsoft es protegeix d’Android en la plataforma ARM

Compartir

La companyia de Redmond obligarà els fabricants que emprin xips d’aquesta arquitectura a “blindar” l’execució de programari amb secure boot, no desactivable per part de l’usuari.

Presentació tablet Windows 8 a la Microsoft Build

Presentació tablet Windows 8 a la Microsoft Build

Ja fa algun temps, informàvem sobre les intencions de Microsoft d’exigir als fabricants de maquinari l’ús de secure boot, un sistema de seguretat implementat en firmware (el programari que treballa més en contacte amb el maquinari) que impedeix l’execució de programari -com el mateix sistema operatiu- que no estigui signat digitalment i, per tant, sigui reconegut pel maquinari com a apte per a executar-s’hi.

Aquest moviment de la companyia de Redmond va ser vist en el moment com una clara amenaça a la llibertat de l’usuari per a triar el seu sistema operatiu, doncs pot deixar fàcilment sense possibilitats d’executar-se un GNU/Linux modificat pel mateix usuari o per altres, una cosa que viola flagrantment els principis del programari lliure.

Si bé la draconiana mesura presa per la companyia de Redmond es va veure endolcida a posteriori amb la possibilitat que l’usuari afegeixi perfils d’execució d’altres sistemes operatius a la UEFI, sembla que la mesura no arribarà a totes les màquines: aquelles que tinguin microprocessadors d’arquitectura ARM no podran modificar els valors desats a la UEFI, amb la conseqüència que no podran ampliar el rang de sistemes operatius executables.

nVIDIA serà un dels fabricants compromesos amb els tablets Windows 8

nVIDIA serà un dels fabricants compromesos amb els tablets Windows 8

La nova mesura de Microsoft sembla directament dirigida a tallar de soca-rel la possibilitat que en els nous tablets, ultrabooks i netbooks amb processadors ARM i Windows 8, es pugui instal·lar concurrentment un altre sistema operatiu, sobretot Android o Chrome OS.

La popularitat del robot verd en smartphones i tablets equipats amb xips ARM, podria temptar molts usuaris a instal·lar-lo juntament amb Windows 8 en el mateix dispositiu, sobretot gràcies a la feina de grups independents de desenvolupadors com els de CyanogenMod, que treballen en la personalització d’Android per a diversos dispositius diferents.

Davant de la possibilitat de ser denunciada per pràctiques monopolístiques, la companyia de Redmond sempre podria adduir que els ordinadors d’arquitectura x86 tenen més possibilitats d’elecció, ja que tots els sistemes operatius es troben disponibles per a aquesta arquitectura.

La situació ha estat denunciada per entitats com el Software Freedom Law Center.

Qualcomm, també fabricant de xips ARM, donarà suport a Windows 8 en la seva línia SnapDragon

Qualcomm, també fabricant de xips ARM, donarà suport a Windows 8 en la seva línia SnapDragon

El binomi format-programari, la clau

En la mentalitat de l’usuari mig hi ha una estreta relació entre el format de la màquina amb la qual està treballant i el sistema operatiu que aquesta ha de calçar: si té l’aspecte d’un sobretaula o portàtil (fins a la mida d’un netbook) aquest ha de ser Windows o, en tot cas, Mac OS X (si l’ordinador és un Apple Macintosh), o en casos molt puntuals un GNU/Linux. En canvi, un format semblant al smartphone o tablet portarà per a l’usuari indefectiblement a un Android, un iOS o, com a màxim, un BlackBerry OS o un Windows Phone. Un tablet amb Windows 8 es fa difícil d’imaginar en aquesta lògica, tret que sigui gran i potent, quelcom que per al comú dels usuaris finals cau en la lògica de “les màquines grans”.

Potser sigui per aquest motiu -aparentment banal, però en el fons molt real- pel que Microsoft vulgui “blindar” els seus dispositius ARM impedint que, temptat, l’usuari instal·li Android. I és que molts podrien pensar que a un format tablet li escau més un sistema operatiu lleuger com el del robotet verd. Davant d’aquesta tessitura, val més “tallar de soca-rel” impedint tals temptacions.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: