Microsoft es reposiciona en una plataforma exclusiva per a tablets?

Compartir

WindowsSi bé fins ara la companyia de Redmond s’ha negat a construir una plataforma per a tablets lleugers mentre ha encomanat la tasca d’equipar-los a Windows 7, davant de l’èxit de l’iPad i la invasió de tablets basats en Android, podria estar reconsiderant la seva postura.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Pocs tablets hi ha ara en el mercat equipats amb Windows, i menys èxit encara estan tenint entre el públic. La raó és simple: per algun motiu amagat, Microsoft va decidir descartar d’entrada la idea de crear una plataforma de programari “lleugera” per a aquests dispositius, negant-se també a llicenciar Windows Phone 7 (el seu sistema operatiu per a smartphones) per a que fos adaptat a aquestes tasques. El resultat ha estat que Windows 7 és l’encarregat d’equipar a tablets lleugers com l’HP Slate 500, però el resultat no ha estat aprovat pel públic en la seva gran majoria.

El problema és que la interfície de Windows 7 no resulta adequada per a treballar de manera totalment tàctil, molts dels elements són massa petits per a ser manejats amb els dits, com per exemple els botons de minimitzar o tancar una finestra, o les opcions de menú. Potser sigui per això que el Slate 500 inclou un stylus (dispositiu apuntador) per a treballar amb ell, encara que el que demanen els usuaris a hores d’ara influenciats pels smartphones existents al mercat i l’iPad és un sistema totalment multitàctil.

A més d’Apple i Google, en el joc de les plataformes programari per a tablets lleugers també hi han entrat RIM (BlackBerry, basant-se en el sistema operatiu per a solucions encastades QNX) i HP (webOS), pel que Microsoft s’està perdent un bon pastís en aquest mercat.

Això és més greu encara si tenim en compte que el dels tablets és un sector que creix i amb grans expectatives; un recent estudi de Gartner concloïa que les vendes de tablets creixeran en detriment dels ordinadors portàtils (tant notebooks com netbooks), el que suposa que es vendran un nombre lleugerament inferior de màquines amb Windows. I això, com ja vaig explicar al seu dia, em sembla problemàtic.

Potser sigui per tot això que, segons informa Businessweek (publicació propietat del grup Bloomberg), la companyia de Steve Ballmer podria estar treballant en una plataforma més adaptada a aquest tipus de maquinari. Businessweek cita a fonts properes al projecte que han preferit mantenir el seu anonimat (ja que aquest encara és secret) i que indiquen que, malgrat tot el que he explicat fins ara, la nova plataforma estarà basada probablement en Windows 7, tot i que amb una interfície modificada per adaptar-se més a les necessitats multitàctils de la manera de treballar dels tablets.

El calendari que cita Businessweek per a l’aparició d’aquesta nova plataforma seria per a finals d’enguany una demo pública i, rondant setembre del 2012, la sortida al mercat dels primers aparells que muntarien aquest sistema.

La filtració també podria haver estat extraoficialment aprovada per Microsoft per a generar expectació sobre aquest producte i intentar frenar d’alguna manera les vendes dels rivals per a no trobar-se en una situació tan desavantatjosa quan surti a l’arena dels tablets. Haurem de seguir aquest rumor al llarg dels mesos vinents i esperar novetats confirmades des de Redmond.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina