Microsoft estén el model de botiga d’aplicacions als servidors

Compartir

WindowsLa seva Web Platform recorda a l’App Store de l’iPhone o al Windows Marketplace del Windows Mobile 6.5, però centrant-se en el programari per a servidors. Si l’experiència té èxit, es podria estendre a altres àmbits com els sistemes desktop.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els principals jugadors de l’ecosistema de la telefonia mòbil han adoptat el model de distribució centralitzada d’aplicacions inaugurant o anunciant les seves respectives botigues en línia de programari seguint el model que Apple va inaugurar amb la seva ja cèlebre App Store. Aplicacions dedicades a una plataforma concreta, fàcils d’instal·lar per part d’usuaris de qualsevol nivell i amb facilitat també per a publicar per part dels desenvolupadors, ja siguin grans empreses o professionals independents.

Els avantatges que aquestes botigues aporten consisteixen en oferir a l’usuari un lloc centralitzat des del qual descobrir noves aplicacions i descarregar-les per a la seva instal·lació, pel què resulten atractives als programadors per tocar a un ampli espectre dels usuaris. Per exemple, una empresa que publiqui la seva aplicació a l’App Store d’Apple, sap que aquesta estarà a l’abast de tots els posseïdors d’un iPhone o iPod Touch. De la mateixa manera, si es publica una aplicació al Windows Marketplace, els usuaris objectius seran tots aquells que posseeixin un smartphone basat en Windows Mobile 6.5, essent indiferent qui n’és el seu fabricant.

Amb Web Platform, Microsoft porta la mateixa filosofia de les botigues en línia per a telèfons mòbils als ordinadors de sobretaula i, més concretament, als servidors. I és que dins d’aquest nou lloc s’hi pot trobar la Web App Gallery, en la qual hi tenim ja a punt per instal·lar diverses aplicacions enfocades al servidor.

La Web App Gallery de Microsoft

De moment no hi ha gaires aplicacions disponibles, i queda el dubte de si Microsoft seguirà aquest model o aquesta experiència consistirà només en una curiositat o una avançada per veure si funciona en el món PC, però és fàcil imaginar que depenent del seu èxit, és possible que vegem com s’estén a la resta de plataformes. Seria possible que amb Windows 7 hi veiem una botiga online d’aplicacions? Personalment crec que hi ha bones possibilitats.

Com a dada curiosa, esmentar que algunes aplicacions incloses en aquest repositori en línia són programari lliure i constitueixen rivals directes de productes de la companyia de Redmond, com el gestor de continguts per a blocs WordPress.

GNU/Linux un precedent?

Els repositoris centralitzats d’aplicacions poden semblar una novetat, però si ens remuntem en el temps podem veure com les principals distribucions GNU/Linux ja fa temps que incorporen mecanismes per proporcionar als seus usuaris un repositori de programari el més àmpliament poblat possible, de manera que a aquest no li sigui necessari acudir a descàrregues des de llocs web (que a vegades poden ser poc fiables) per aconseguir noves aplicacions i que, al mateix temps, el seu procés d’instal·lació sigui extremadament simple.

Utilitats com Synaptic a les distros derivades de Debian duen a terme aquesta tasca, però també en el món Unix ens trobem amb altres plataformes com PC-BSD, que ja fa temps que manté un gran repositori d’aplicacions en format PBI per a la seva instal·lació directa i sense grans dificultats per part d’un usuari final.

Totes aquestes aplicacions coincideixen en el fet de què els programes que poden ser instal·lats a través d’elles, veuen resoltes les seves dependències de forma automàtica en la majoria dels casos, permetent a més la instal·lació d’aplicacions des d’altres fonts o l’afegit de servidors externs, una flexibilitat que, per exemple, no trobem a l’iPhone.

És possible que Apple s’inspirés en aquest model per crear la seva App Store que posteriorment ha servit de model als principals fabricants? Aquesta possibilitat no és en absolut descartable.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina