Microsoft Kinect: més enllà de la Xbox

Compartir

WindowsLa companyia de Redmond s’ha vist gairebé obligada a portar aquest dispositiu a la plataforma PC amb Windows després dels drivers que terceres parts han dissenyat i que permeten el seu ús fora d’una Xbox 360 fins i tot amb GNU/Linux.

Redacció – A través del seu blog Technet, Microsoft ha anunciat que aquesta primavera posarà a disposició dels desenvolupadors un SDK (Software Development Kit, les eines necessàries per a crear programes) que els permetrà emprar el dispositiu Kinect en un ordinador PC amb Windows.

L’objectiu de Kinect és el de permetre el control d’un videojoc només amb els gestos, emprant per a això una càmera per a captar els moviments de l’usuari i un programari per a analitzar-los. El seu precedent més directe seria l’EyeToy dissenyat per a la PlayStation 2.

Inicialment, Kinect es dirigia única i exclusivament als posseïdors d’una videoconsola Xbox 360, però ràpidament l’interès per aquest dispositiu va sobrepassar l’àmbit dels videojocs per passar al dels hackers, que van buscar i van trobar maneres de controlar aquest aparell des d’un ordinador, arribant a publicar fins i tot uns drivers per a GNU/Linux (tota una bufetada a la cara de Microsoft, sens dubte). Els nois de Steve Ballmer es van mostrar molestos primer amb el que qualificaven d’intrusió, però després es van haver de plegar a l’evidència que l’interès per treballar amb Kinect fora de la videoconsola creixia exponencialment. I hem arribat al punt en què ho han acceptat i comencen a explotar tal interès.

De moment, l’SDK que permetrà que les aplicacions emprin el control via Kinect només és una declaració d’intencions que podria veure la llum en algun moment d’aquesta primavera de manera completament gratuïta. Aquest és un punt important, ja que permetrà als programadors desenvolupar solucions sense cost per a ells (tret de les hores de feina) i, en molts casos, tampoc per als usuaris.

El control gestual i per veu dels sistemes informàtics és un tema recurrent en la ciència-ficció i en l’imaginari col·lectiu, de manera que pel·lícules com Minority Report (en una famosa escena) ens mostren unes possibilitats de futur que són més properes del que podríem imaginar.

Aquest llançament també pot suposar un esperó per a la resta de la indústria del maquinari, els grans noms de la qual (Creative, Acer, HP,…) podrien veure noves possibilitats de comercialització de dispositius i, per tant, també per a la del programari amb un nou camp en el qual investigar i desenvolupar. El paradigma d’ús de l’ordinador podria canviar substancialment en una dècada gràcies a aquesta mena de perifèrics, amb interfícies d’usuari renovades per oferir un funcionament més intuïtiu i natural juntament amb aquests dispositius de control gestual.

I amb aquesta iniciativa anunciada per Microsoft, podem estar presenciant el principi d’aquesta revolució.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)