Microsoft liquida el projecte Deepfish

Compartir

Consistia en un navegador web per a dispositius mòbils que permetia visualitzar la mateixa pàgina que en un navegador de sobretaula, però adaptada al seu visionat en pantalles petites.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fou presentat durant el primer trimestre de l’any passat tot i que s’hi havia estat treballant des del 2006, i suposava una de les grans esperances de la companyia de Redmond per créixer en l’àmbit dels dispositius mòbils i frenar l’avanç dels iPhone i iPod Touch d’Apple combatent la seva millor arma: el navegador web. Deepfish és un projecte que no ha passat de la fase de desenvolupament, i que ha acabat morint oficialment per haver complert la seva missió d’esperonar el mercat.

D’ençà de l’aparició dels primers dispositius multitàctils d’Apple, la versió mòbil de Safari ha estat un dels seus elements més alabats, i ha estat posat com a exemple del que ha de ser un navegador web per a dispositius mòbils. El browser de la companyia de Cupertino empra el mateix codi font HTML de les pàgines renderitzades que el seu homòleg de sobretaula (disponible per a Mac OS X i Windows), i ens permet fer zoom sobre qualsevol part de la pàgina d’una forma ràpida i còmoda.

Deepfish proporcionava unes funcionalitats idèntiques, treballant d’una forma més propera a l’Opera Mini: no descarregava directament les pàgines al navegador, sinó que era un servidor intermedi operat per la mateixa Microsoft el que les pre-processava i les preparava per enviar al dispositiu de l’usuari. A partir d’aquí, el que aquest veia en pantalla era el mateix que el que veuria en el seu ordinador de sobretaula o portàtil però adaptat a la petita pantalla del seu telèfon o PDA. La funcionalitat de zoom sobre el contingut també es podia aplicar de la mateixa manera que al Safari de l’iPhone.

Aquest agost passat, Microsoft va anunciar en un post del bloc oficial del seu laboratori en línia que finalitzava el projecte i que els servidors de la companyia dedicats a proporcionar les pàgines pre-processades per als clients deixarien d’oferir aquest servei el 31 de setembre. El motiu adduït és que el navegador ha complert amb el seu objectiu: esperonar al mercat per a què ell mateix tregui altres solucions. És, potser, una velada referència a l’Opera Mobile, l’equivalent a Deepfish de la companyia noruega -¿o serà potser al contrari?-.

Continuant amb el que es diu en el post on s’anuncia la mort prematura de Deepfish, en ell s’hi afirma que Microsoft ha après molt d’aquest desenvolupament, coneixements que seran emprats en els futurs desenvolupaments de la companyia. Estem potser veient el futur que seguirà la versió mòbil de l’Internet Explorer? la resposta a aquesta pregunta és un molt probable si, veient a més com està evolucionant el mercat dels sistemes operatius per a smartphones i la necessitat d’acostar la web tal com estem acostumats en els ordinadors de sobretaula, als dispositius mòbils.

Guillem Alsina