Microsoft llança un Internet Explorer 8 més segur però no exempt de polèmica

Compartir

MicrosoftFiltre anti-phishing, mode de navegació privada i millora de la velocitat de càrrega de les pàgines, algunes de les novetats d’un nou Internet Explorer que de ben segur serà observat molt de prop per les autoritats europees que regulen el mercat.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Aquesta nova versió del ja veterà navegador web de Microsoft ha generat molta expectació de la mateixa manera que en el seu dia ho va fer l’anunci de la beta de Windows 7. De fet, ja amb anterioritat els internautes han pogut gaudir d’una Release Candidate d’aquest programari que, fent un balanç general, sembla haver generat més crítiques favorables que desfavorables, quelcom històricament inusitat per a Microsoft però que darrerament comença a ser més habitual.

Segons la companyia de Redmond, l’Internet Explorer 8 ha estat construït basant-se en tres pilars, reforçant els punts forts de la versió 7 i polint-ne els seus defectes. Aquests tres pilars són la seguretat, rapidesa i facilitat d’ús.

Seguretat

La navegació segura de l’internauta es dificulta cada cop més degut a estratagemes com el phishing*, del qual l’IE 8 busca salvar a l’usuari amb filtres com SmartScreen, un filtre anti-phishing i anti-malware.

També la privacitat de l’usuari s’ha millorat amb la introducció del mode de navegació privada InPrivate. Aquest, inspirat en les eines que Google Chrome ja portava des de la seva primera versió, impedeix que quedin rastres de les pàgines visitades en el nostre ordinador. També s’inclou un filtre InPrivate que limita la recopilació de dades de la nostra màquina per part dels llocs web.

Rapidesa

Després d’estudiar les costums de l’usuari, tots els fabricants de browsers arriben a la conclusió que han de facilitar l’accés a les pàgines preferides de la manera més ràpida possible. Microsoft no n’és una excepció, i a l’Internet Explorer 8 s’hi han introduït importants novetats en aquest sentit si el comparem amb la versió precedent del navegador.

 

Els acceleradors, nous elements per accedir més ràpidament als nostres llocs preferits

Tenim en primer lloc tenim una remodelació de la barra d’adreces que facilita encara més a l’internauta tornar sobre les seves passes per a consultar una pàgina ja visitada amb anterioritat. El cercador integrat també es permet donar-nos suggeriments en aquest sentit.

S’introdueixen els Acceleradors i Web Slices. El primer d’aquests elements, i com el seu nom indica, ens permet accedir amb més rapidesa a pàgines o continguts del nostre interès, mentre que el segon ens facilita la tasca d’estar al corrent de les actualitzacions que es donen en una pàgina web, i que es mostraran a la barra de preferits.

Facilitat d’ús

Es modifica el comportament de les pestanyes del navegador per a introduir el concepte de “grup de pestanyes”, que permet reunir pestanyes en les quals hi tinguem pàgines web d’una temàtica comuna o unides per algun nexe determinat, i presentar-les en un color diferenciat. Amb això, amb un sol cop d’ull, es podrà diferenciar més fàcilment entre les pestanyes que podem triar.

 

Web Slices

 

Una funció que ja incorporaven la gran majoria de navegadors de la competència i l’Internet Explorer encara no posseïa, era la possibilitat de tancar el navegador mantenint la memòria de les pestanyes obertes i les pàgines carregades. En contraposició, Firefox o Opera per esmentar només alguns dels seus rivals, ja incloïen aquesta possibilitat que a partir d’aquesta versió 8 també proporciona l’Internet Explorer de Microsoft.

La companyia de Redmond ha fet també un esment especial de què el seu nou navegador compleix amb tots els estàndards internacionals per a la Web, tot i que la versió beta es va situar a la cua dels principals navegadors en el reputat test Acid3 de compatibilitat.

Per als professionals

Els dissenyadors de llocs web i administradors de sistemes informàtics també es trobaran més a gust amb aquesta nova versió gràcies a la inclusió d’un depurador de codi -el què ajuda a crear una pàgina web- i un paquet d’eines de personalització administrativa (IEAK).

En definitiva, sembla que els nois de Steve Ballmer s’han posat les piles i han tret una versió que pot plantar-li cara a l’expansió que estan experimentant altres navegadors en el mercat com el Firefox de la Fundació Mozilla o el Safari d’Apple.

L’amenaça del monopoli

Amb aquesta nova versió de l’Internet Explorer, Microsoft busca allunyar-se definitivament de les crítiques a la seguretat i estabilitat del seu navegador, que es van sentir especialment amb les versions 5 i 6 d’aquest programa però que amb la 7 van desaparèixer en gran mesura. Malgrat tot, un altre fantasma del passat arriba per prendre el seu relleu.

Es tracta de noves investigacions per part de la Unió Europea per a aclarir si la companyia de Redmond ha caigut en algun moment en pràctiques monopolístiques amb el seu navegador web en incloure’l en el sistema operatiu Windows. És per això que Microsoft s’ha vist obligada a incloure una icona en el Windows que permet la desinstal·lació de l’Internet Explorer, malgrat que els primers que l’han vista en el Windows 7 aclareixen que l’opció queda en certa manera amagada, fa la impressió d’haver estat inclosa per complir amb l’expedient.

* suplantació d’identitat de llocs web duta a terme per malfactors amb la intenció d’aconseguir dades sensibles de l’internauta com per exemple el seu número de tarja de crèdit i contrasenyes personals.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina