Microsoft ofereix suport al català en la seva nova gamma de serveis Live

Compartir

És el primer cop en la història que aquest paquet de comunicacions es troba disponible en la nostra llengua. Microsoft, però, ja fa temps que proporciona pegats per "catalanitzar" algunes altres de les seves aplicacions.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Microsoft ha anunciat la disponibilitat de les noves aplicacions Live presentades fa prop d’un mes amb una important novetat per als Països Catalans: per primer cop en la història aquestes eines (que gaudeixen de gran èxit a casa nostra) estaran disponibles en la nostra llengua.

Des de ja es pot descarregar la versió beta del programa de missatgeria Live Messenger en català, juntament amb d’altres que constitueixen el nou paquet d’aplicacions més serveis Live.

L’aposta de la companyia de Redmond per la llengua de la nostra nació és encara minoritària (no s’ofereix en tota la gamma de productes), i no es pot adquirir directament un sistema operatiu o paquet d’ofimàtica en català, sinó que s’ha de fer en castellà i després "catalanitzar-lo" amb un pegat que en molts casos no ofereix una traducció de tot el contingut, mancant per exemple l’ajuda del programa.

No obstant, aquesta presència del català a la companyia de Redmond és cada cop més nombrosa, i Microsoft disposa des de fa temps d’un lloc web en la nostra llengua en el qual s’hi pot trobar alguna informació sobre les activitats de la companyia al Principat i descarregar els pegats anteriorment esmentats per "catalanitzar" la nostra màquina.

L’estratègia de Microsoft envers la nostra llengua, que ha estat tradicionalment considerada de segona pels principals fabricants de tota mena de productes, pot ser deguda a la puixança del sistema operatiu GNU/Linux, totalment traduït al català i adaptat a les diferents variants dialectals existents com ara el Valencià o el Català Central.

Juntament amb la seva disponibilitat en català, Microsoft també ha anunciat que les eines Live podran ser descarregades en Euskera, una altra llengua menyspreada i històricament perseguida pels estats Espanyol i Francès.

Guillem Alsina