Microsoft Office tindr? suport per a OpenDocument i PDF en el proper Service Pack

Compartir

L’SP2 per a Office 2007 inclourà els filtres necessaris per exportar els nostres documents als formats PDF 1.5 i ODF 1.1, podent fins i tot definir a aquest darrer com el format per defecte per guardar els nostres documents.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Aparentment, Microsoft ha cedit en el pols que manté amb la comunitat open source pel control dels formats de document anunciant l’adopció de l’ODF (Open Document Format) com un format en el qual podrà treballar Office 2007 a partir de l’alliberament del segon Service Pack d’aquest paquet ofimàtic. Per a les versions anteriors del paquet (2003 i XP), Microsoft continuarà desenvolupant el paquet de traducció Open XML-ODF juntament amb la comunitat lliure.

Paral·lelament, la companyia de Redmond ha anunciat la seva futura entrada a l’organització OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), responsable de la creació, manteniment i evolució de l’estàndard ODF, i que actualment està treballant en la definició de la versió 1.2 d’aquest.

Però el que és més sorprenent, és que la companyia de Redmond també sembla haver cedit davant Adobe i el seu format d’intercanvi universal de documents PDF, un autèntic estàndard de facto de la indústria informàtica (actualment es troba en procés d’aprovació per la ISO). Malgrat tot, aquesta cessió ha estat parcial: Office 2007 serà capaç de treballar amb documents en la versió 1.5 d’aquest format, corresponent al programari Acrobat Reader 6.0 del 2003. La darrera versió d’aquesta especificació és la 1.7 del 2006.

Rendició de Microsoft, franc interès per fer més interoperables els seus productes o pura estratègia comercial?

L’actitud de la companyia de Steve Ballmer és una incògnita vista des de fora. Acostumats els usuaris a les crítiques contra Microsoft i al discurs que la companyia de Redmond només busca el seu propi profit i dominar el mercat sense pensar en el que beneficia al consumidor, és lògic que la iniciativa que ha donat a conèixer i de la qual n’estic parlant (com qualsevol altra que llanci) sigui examinada amb lupa i amb escepticisme. Suposo que a Microsoft ho saben i ja han après a ignorar en certa mesura aquests dubtes que té el mercat.

I especialment la comunitat del programari lliure, per a la que Microsoft és "l’enemic" a batre sense quarter, i qualsevol indici d’algun moviment en favor seu per part d’aquest "enemic" té un tuf a maniobra dilatòria.

En aquest context, la comunitat encara no ha reaccionat amb força, perquè el moviment de Microsoft ha estat realment sorprenent, inesperat i a priori sembla innocu. És més, pot realment fomentar l’adopció d’OpenOffice i altres suites lliures gràcies al seu baix preu (zero) i a la compatibilitat (¿total?) amb la suite de Microsoft. I tot i això, els dubtes continuen existint, és de suposar que només el temps ho aclarirà…